Ενας 38χρονος εργάτης έδωσε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή, μην μπορώντας να αντέξει τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας.
Πρόκειται για το εργοστάσιο που η εταιρία σκοπεύει να κλείσει για να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό.
Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα, για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο 38χρονος εργαζόμενος, που μαζί με την Ομοσπονδία και άλλους εργαζόμενους του κλάδου διεκδικούσε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αναγκάστηκε τελικά την Τρίτη, κάτω από μεγάλες πιέσεις να υπογράψει την «εθελούσια» απόλυση, ύστερα από 10 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο. Την επόμενη μέρα, όμως, επέστρεψε και ζήτησε να ανακαλέσει την υπογραφή του, πράγμα που αρνήθηκε η εργοδοσία. Λίγα 24ωρα μετά, έδινε τέλος στη ζωή του, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου κατοικούσε.
Ο θάνατός του μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα καραμπινάτο εργοδοτικό έγκλημα, αφού οι αφόρητες πιέσεις και οι εκβιασμοί, για να διασφαλίσει η επιχείρηση την κερδοφορία της, είναι αυτά που οδήγησαν τον εργαζόμενο στην αυτοχειρία.
Συγκλονίζουν οι περιγραφές των συναδέλφων του εργάτη της ΔΕΛΤΑ, για το πώς βίωσε τις πιέσεις τις εργοδοσίας
Συγκλονίζουν οι περιγραφές των συναδέλφων του 38χρονου εργάτη που έδωσε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή, για το πώς βίωσε τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας. Πρόκειται για το εργοστάσιο που η εταιρία σκοπεύει να κλείσει για να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό. Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα, για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Ο Β.Μ. εργαζόταν γύρω στην πενταετία στο εργοστάσιο, μιλάμε για ένα ευγενικό, ήσυχο και εργατικό παιδί. Ένας ορθολογικότατος άνθρωπος. Πριν από μια εβδομάδα η εταιρία μας, έβγαλε, ένα εθελούσιο πρόγραμμα, δίνοντάς μας διπλάσια αποζημίωση ή απόλυση. Εμείς μέσω του υπουργείου προσπαθήσαμε να βρούμε μια μέση οδό. Καταφέραμε να πάρουμε μια παράταση και να πάει η πρόταση της εταιρίας μέχρι την Τρίτη 18 Ιουνίου. Την Τρίτη το μεσημέρι ο Β. όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, είχαν έρθει σε τρομερή πίεση καθώς σκεφτόμασταν όλοι τι θα κάνουμε και αν θα δεχτούμε την εθελουσία ή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ο Β. τελικά δέχτηκε να υπογράψει την εθελουσία» είπε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο Γιάννης Μισοκέφαλος συνάδελφος του άτυχου 37χρονου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 37χρονος είχε έρθει σε πίεση προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει και αναρωτιόταν γιατί να κλείσει το εργοστάσιο που έδινε ψωμί σε τόσες οικογένειες.
«Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη το πρωί, ήρθε σε μας, τους εναπομείναντες εργαζόμενους, περίπου 13 άτομα, οι οποίοι συνεχίζαμε την απεργία μας. Όταν τον είδαμε καταλάβαμε ότι κάτι έχει, φαινόταν ξενύχτης και κουρασμένος. Ξαφνικά, άρχισε να κλαίει και να τρέμει, λέγοντάς μας πως θέλει να πάρει την υπογραφή του πίσω. Μαζευτήκαμε γύρω του να τον ηρεμήσουμε. Ήταν σε ταραχή. Αφού ηρέμησε πήγε στην εταιρία, μέσα στο εργοστάσιο και τους ζήτησε να αναιρέσει την υπογραφή του, κάτι που δεν κατάφερε αφού το συμβόλαιο της εθελουσίας ήταν δεσμευτικό. Την Πέμπτη στις 20 Ιουνίου, πήγαμε το σωματείο στην Αλεξάνδρεια για διαμαρτυρία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γάλακτος. Είχε έρθει και ο Β. και τον πήγα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας προκειμένου αν του πουν πως μπορεί να πάρει την υπογραφή του πίσω. Οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας του πρότειναν κάποιες λύσεις. Σήμερα Παρασκευή δυστυχώς μάθαμε τα άσχημα νέα, ότι ο Β. κρεμάστηκε στο σπίτι του. Φυσικά και συνδέεται ο θάνατος του με την πίεση του τελευταίου διαστήματος και το κλείσιμο του εργοστασίου» είπε ο συνάδελφός του, Γιάννης Μισοκέφαλος.
Ο θάνατός του εργάτη μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα καραμπινάτο εργοδοτικό έγκλημα, αφού οι αφόρητες πιέσεις και οι εκβιασμοί, για να διασφαλίσει η επιχείρηση την κερδοφορία της, είναι αυτά που οδήγησαν τον εργαζόμενο στην αυτοχειρία.