Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Παρέμβαση για τους χώρους «εποπτευόμενης χρήσης» ναρκωτικών ουσιών


Τις προσπάθειες της κυβέρνησης, με τη σύμπνοια κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία χώρων «εποπτευόμενης χρήσης» ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καταδικάζει το ΕΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ενέργεια που θα ενθαρρύνει τη χρήση, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
«Στόχος είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, να "καθαριστεί" το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να καταστεί τουριστικά θελκτικό. Να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ουσιαστικά το κράτος θα παρέχει τον χώρο στον χρήστη ώστε να κάνει νόμιμα χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας που θα φέρνει ο ίδιος.
Το επιστημονικό προσωπικό θα παραβρίσκεται ως θεατής στη χρήση, θα δίνει συμβουλές ώστε αυτή να είναι "ασφαλής", θα παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι.
Ποιος είναι όμως αυτός που μπορεί να ελέγξει το θάνατο όταν την ίδια στιγμή προσφέρει χώρο σε αυτόν; Ακόμα και αν ελεγχθεί ο αριθμός των θανάτων εντός του χώρου, τι γίνεται εκτός αυτού; Τι γίνεται με τον ψυχικό και κοινωνικό θάνατο, που ούτως ή άλλως συνοδεύει τη χρήση;
Ηδη από τη δεκαετία του '90 έχουν λειτουργήσει τέτοιοι χώροι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και την Αυστραλία. Είναι συχνές οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου των Ναρκωτικών (INCB), που επισημαίνουν ότι η λειτουργία τους δεν συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Από τα ίδια τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας και το υπουργείο Υγείας προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Σήμερα στην Ολλανδία διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης, μια τάση που είναι ανοδική εδώ και δεκαετίες και συμβαδίζει με την αντιαπαγορευτική πολιτική στην κάνναβη. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα "shooting rooms" στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας.
Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι ενταγμένοι στην πολιτική της "μείωσης της βλάβης", που επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση και δεν αντιμετωπίζει τη χρήση ως πρόβλημα», σημειώνει το ΕΣΥΝ και θέτει τα εξής ερωτήματα:
  • Τι γίνεται με την υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων στο δρόμο (street work);
  • Τι γίνεται με τα Κέντρα άμεσης πρόσβασης («στέκια»), χώρους ελεύθερους από ουσίες, που δίνουν στους εξαρτημένους τη δυνατότητα να παραμείνουν σημαντικό διάστημα της μέρας μακριά από την πιάτσα και να έχουν άμεση πρόσβαση σε φροντίδα (ιματισμό, σίτιση, στέγαση, εξετάσεις κ.λπ.);
Το ΕΣΥΝ καλεί το λαό και τη νεολαία στην πάλη για:
Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης.
Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
Προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες.
Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στον δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική