Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Κινητοποίηση για την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας


Από την κινητοποίηση στην είσοδο του ΓΝΚ
Η επικίνδυνη για τον λαό και τα παιδιά του κατάσταση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, με αποτέλεσμα την εφημέρευση της κλινικής μόνο τις μισές μέρες του μήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 25 Οκτώβρη, με συμβολική συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Η σημερινή συμβολική συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου μας της Ένωσης Ιατρών  με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΓΝΚ έχει σκοπό να αφυπνίσει και ενεργοποιήσει συνειδήσεις και υπευθύνους έγκαιρα για το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα μη εφημέρευσης 15 ημέρες το μήνα της Παιδιατρικής Κλινικής.
Μετά τα γνωστά και θλιβερά "γεγονότα" του Ιουνίου στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΚ, η κατάσταση σ' αυτή μόνο αισιοδοξία δεν παρέχει για το παρόν και το μέλλον της περίθαλψης του παιδικού πληθυσμού του Νομού μας.
Η "άτακτη φυγή" των δυο (2) επικουρικών ιατρών και της μόνιμης Επιμελήτριας Β οδήγησαν τη μοναδική πλέον Παιδίατρο διευθύντρια με τους πέντε ειδικευόμενους να διαχειριστεί την κρίση. Με φιλότιμες και υπεράνθρωπες διαθέσεις, προσπάθησαν να καλύψουν το πρωινό ωράριο και λίγες ημέρες εφημερίας του μήνα, αφήνοντας όμως ακάλυπτες είκοσι (20) ημέρες.
Δυστυχώς η ασθένεια των παιδιών δεν γνωρίζει και δεν προτιμά τις ώρες και ημέρες που εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΚ. Η έλευση ενός επικουρικού Παιδιάτρου μετρίασε το πρόβλημα στις 15 ημέρες εφημέρευσης, δεν το έλυσε όμως οριστικά.
Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες της Διοίκησης, το μόνο που κατάφερε είναι η προκήρυξη δυο (2) μόνιμων Παιδιάτρων, οι οποίοι όμως λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας ενδέχεται να φθάσουν μέχρι τις αρχές (;) του 2019. Μέχρι τότε τι γίνεται; Οι προσπάθειές της για άμεση μετακίνηση Παιδιάτρων για κάλυψη των εφημεριών παρέμεινε στο κενό, προσκρούοντας στον τοίχο της άρνησης της 5ης ΥΠΕ. Έτσι, τα παιδάκια του νομού μας που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είναι αναγκασμένα να μετακινηθούν στις Παιδιατρικές Κλινικές των ομόρων νοσοκομείων, με τους πιθανούς κίνδυνους και κόστος (οικογενειακό, οικονομικό, κοινωνικό) που συνεπάγεται η μετακίνηση αυτή. Με δεδομένη την εποχιακή αύξηση της παιδικής νοσηρότητας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση υπευθύνου πριν είναι αργά.
Απαιτούμε:                                                     
Άμεση μετακίνηση για κάλυψη εφημεριών τουλάχιστον (2) δυο Παιδίατρους από την 5η ΥΠΕ.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
Καλούμε: Τον Διοικητή, το ΔΣ του ΓΝΚ, και τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να ενεργήσουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, πριν βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων.             
Καλούμε τους πολίτες του Νομού σε επαγρύπνηση και συμπαράσταση στον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας, καθώς και την ενεργοποίηση φορέων και Συλλόγων Γονέων για την επίλυση του προβλήματος.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία».