Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μπαλάκι οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη στα νοσοκομεία


«Μπαλάκι» ανάμεσα σε εργολάβους, ανεργία και παράταση της ομηρίας
Ρεσιτάλ υποκρισίας οι κυβερνητικές θριαμβολογίες, τη στιγμή που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι περνούν από τη μια αθλιότητα στην άλλη
Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού δίνει η κυβέρνηση θριαμβολογώντας περί «απομάκρυνσης των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία», την ώρα που οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης στα νοσοκομεία περνούν στην πραγματικότητα από τη μια αθλιότητα στην άλλη...
Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς δούλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως εργολαβικοί εργαζόμενοι, σε καθεστώς ανηλεούς εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας, με τις πλάτες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα. Τώρα οι περισσότεροι απ' αυτούς απολύονται, κάποιοι χωρίς να παίρνουν καν όλα τα δεδουλευμένα τους, ενώ οι «τυχεροί» που συνεχίζουν να εργάζονται παραμένουν όμηροι, αυτήν τη φορά του νέου «εργολάβου», όπως πρακτικά λειτουργούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις που θα λήξουν σε ένα ή δύο χρόνια,ανακυκλώνοντας την ανεργία...
Βήμα βήμα διευρύνεται η υλοποίηση των ευρωενωσιακών επιταγών για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλες εργολαβίες, με φθηνό «ευέλικτο» προσωπικό και ασθενείς - πελάτες. Εκατοντάδες θέσεις που καλύπτουν βασικές ανάγκες σε νευραλγικούς τομείς μένουν κενές, με επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι ατομικές συμβάσεις μάλιστα λειτουργούν ως μεταβατικό στάδιο, καθώς ο επόμενος στόχος είναι και η καθαριότητα να αποτελέσει πεδίο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (με τις περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ), ένα επιπλέον «κανάλι» για την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών και το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτή η άθλια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους αποτυπώνεται ανάγλυφα σε παρεμβάσεις ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα.
Μεταξύ απολύσεων και ομηρίας...
Την προηγούμενη βδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ), 21 από τις 37 εργαζόμενες στην καθαριότητα που δούλευαν σε εργολάβο έλαβαν το χαρτί της απόλυσής τους, οι περισσότερες γυναίκες με μικρά παιδιά που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτές που δεν απολύθηκαν, όμως, υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018. Ο αριθμός που προσλαμβάνεται και με τις ατομικές συμβάσεις είναι πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε πολλαπλά πόστα, να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων από κλινικές σε μονάδες ή στα χειρουργεία.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος υπογραμμίζει: «Χρειάζονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που έχουν προσληφθεί με οποιαδήποτε σύμβαση μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν έμπειροι εργαζόμενοι πολύ περισσότεροι από αυτούς που προσλαμβάνονται με τις ατομικές συμβάσεις, εντούτοις και απολύσεις γίνονται και θέσεις εργασίας παραμένουν κενές...».
«Ο "θρίαμβος" αυτός πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιαστεί ως εκείνη που αντιπαρατίθεται στους εργολάβους... Η αλήθεια είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και της διοίκησης του ΓΝΚ, ο εργολάβος είχε ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ως Σωματείο αποκαλύπταμε αυτές τις καταστάσεις (κλοπή δεδουλευμένων, τρομοκρατία, εκδικητικές απολύσεις κ.ά.) και οργανώναμε τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, βρίσκαμε απέναντί μας πέρα από τον εργολάβο και την ίδια τη διοίκηση του ΓΝΚ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια επιχειρήματα και μεθοδεύσεις εναντίον μας... Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΓΝΚ ανανέωνε τη μία σύμβαση μετά την άλλη στον εργολάβο, με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ο τελευταίος δεν πληρούσε ούτε καν τους τυπικούς όρους, που αναφέρονταν στις μεταξύ τους συμβάσεις».
Οπως συμπληρώνει μάλιστα ο Σύνδεσμος σχετικά με τις νέες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, «ο νόμος για τις 24μηνες συμβάσεις απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Η δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου ότι στόχος του είναι να μετατρέψει τις συμβάσεις αυτές σε μόνιμες, αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία και εμπαιγμό έναντι των εργαζομένων».
«Παιχνίδια» με θύματα τους εργαζόμενους
Να μην πληρώσουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων(ΠΓΝΙ) τα «παιχνίδια» της διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου σε καθαριότητα - σίτιση απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) και καλεί τους εργαζόμενους του ΠΓΝΙ να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίζει με τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και το εργασιακό τους μέλλον.
Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, επισημαίνει το ΕΚΙ, «προβάλλουν εδώ και δύο χρόνια, με αλλεπάλληλους νόμους για συμβάσεις ελαστικής εργασίας, ότι τάχα διώχνουν την επιχειρηματική δράση και τους εργολάβους από τα νοσοκομεία και καταπολεμούν τη διαφθορά, προβάλλοντας υπαρκτά ή κατασκευασμένα περιστατικά. Ετσι και τώρα, η διοίκηση του ΠΓΝΙ κατήγγειλε στην Εισαγγελία ότι ο εργολάβος της καθαριότητας στο ΠΓΝΙ έχει βάλει στην τσέπη του χρήματα κλέβοντάς τα από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Στη βάση αυτής της καταγγελίας, σταμάτησε η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων (Αύγουστος και Σεπτέμβρης) καθώς ο επίτροπος δεν υπογράφει το ένταλμα πληρωμής. Παρά όμως την καταγγελία ο εργολάβος - "καταχραστής" (κατά τη διοίκηση) παραμένει στο ΠΓΝΙ και προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του και πιθανόν θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα, χωρίς ακόμη να έχει απαντήσει στις καταγγελίες, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα».
Το ΕΚΙ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν μέρος σε αυτό το στημένο παιχνίδι. Οπως καταγγέλλει, διοίκηση και εργολάβος εδώ και 15 μήνες διατηρούν τις επαίσχυντες συμβάσεις ενός μήνα, που έχουν κορυφώσει την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τις απολύσεις. Ακόμα και μετά τις κινητοποιήσεις του ΕΚΙ, τον Οκτώβρη του 2016 (με την ίδια κυβέρνηση), δεν έγινε καμιά διερεύνηση ούτε από την 6η ΥΠΕ ούτε από το υπουργείο για τις συνθήκες εργασίας στην εργολαβική επιχείρηση.
«Η διοίκηση», προσθέτει το ΕΚΙ, «κρύβει ακόμη ότι συνολικά αυτή η αλλαγή με τις συμβάσεις εργασίας είναι "στον αέρα", όπως θα είναι και οι εργαζόμενοι, αφού ήδη από τον Μάιο του 2017 οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χτυπώντας τον νόμο για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καρδιά του: Στο ότι το υπουργείο προσλαμβάνει με βάση το νόμο του 1994 για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, ενώ η καθαριότητα και η εστίαση είναι μόνιμες και προβλέψιμες».
Αρα, ακόμα και γι' αυτές τις προσλήψεις με ημερομηνία λήξης καραδοκεί η απληρωσιά...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας
Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς.
Χτες, μέσα από μαζική συνέλευση, αποφάσισαν να κατέβουν σε κινητοποίηση στην Αθήνα και ζητούν από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και την ΠΟΕΔΗΝ να τους στηρίξουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, προκηρύσσοντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο νοσοκομείο από το 1995 μέσω εργολάβου. Το 2015 εργάστηκαν στο νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις έργου, που το 2017, κάτω από την πίεση του αγώνα τους, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μίσθωσης εργασίας και το νοσοκομείο παρέτεινε τις συμβάσεις τους μέχρι 30/12/2018. Ξαφνικά η διοίκηση του νοσοκομείου άλλαξε στάση. Ετσι, προκήρυξε 40 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ για το 2018, απολύοντας ουσιαστικά τους 32 εργαζόμενους μετά από 22 χρόνια δουλειάς, επικαλούμενη το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.
Ως εναλλακτική «διέξοδο», η διοίκηση του νοσοκομείου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προτείνει στους εργαζόμενους να... συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόταση που οι εργαζόμενοι απέρριψαν, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία
Απέναντι στην εκμετάλλευση και τον εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη των νοσοκομείων έχουν μόνο ένα δρόμο: Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, όπως είναι αναγκαίο για τους ίδιους και συνολικά για το λαό, σε αυτό τον σημαντικό κρίκο για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση όλων εκείνων των δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου.
Να συσπειρωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τα ταξικά σωματεία, διεκδικώντας:
  • Μαζικές προσλήψεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων, με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, καθώς και νέες αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
  • Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
  • Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων.
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.