Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ο χώρος της υγείας με τις συμπάθειες και αντιπάθειες.


«Εχουμε ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή ανανέωση και λειτουργική αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα (...) Σημαντικότατος αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή αποδεικνύεται το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ήδη έχει συμβάλει σημαντικά με τις συμφωνίες για την αγορά 10 γραμμικών επιταχυντών, αλλά και την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 143 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα (...) Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ιδρυμα για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη, στην κοινωνία και στη χώρα». Τα παραπάνω περιέχονται σε πρόσφατη κοινή δήλωση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ενώ ανάλογες ευχαριστίες μοίρασε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Βέβαια, μικρή σημασία έχει αν τα θερμά της λόγια η κυβέρνηση τα απευθύνει στο τάδε ή στο δείνα ίδρυμα. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να αποθεώνει την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και να καλλιεργεί συνείδηση ότι μόνο με τη φιλανθρωπία των καπιταλιστών μπορούν να καλυφθούν στοιχειωδώς ορισμένες από τις πιο οξυμένες ανάγκες του λαού, όπως αυτές στην Υγεία, όπου η κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους είναι άθλια, εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου από τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του! Ταυτόχρονα, δημιουργείται το έδαφος ώστε το κράτος να αποχωρεί ολοένα και περισσότερο από την Υγεία, την Παιδεία και άλλους τομείς, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερο χώρο στο κεφάλαιο να κερδοσκοπεί με την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κρίνοντας μάλιστα από τα συχαρίκια που αποσπά η κυβέρνηση από τους κάθε είδους εκπροσώπους του κεφαλαίου, συμπεραίνει κανείς ότι η συμπάθεια είναι αμοιβαία...

Στην ανεργία πετιούνται εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία και σχολεία
Με στάσεις εργασίαςσυνεχίζουν τον αγώνα τους οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας. Το Σάββατο συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ από χτες κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (8 - 11 π.μ.).
Οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο νοσοκομείο από το 1995 μέσω εργολάβου. Το 2015 εργάστηκαν στο νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις έργου που το 2017, κάτω από την πίεση του αγώνα τους, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μίσθωσης εργασίας. Το Νοσοκομείο Δράμας προκήρυξε 40 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ για το 2018, απολύοντας ουσιαστικά τους 32 εργαζόμενους μετά από 22 χρόνια δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση, όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές, με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Στο πλευρό τους, σταθερός συμπαραστάτης, βρίσκονται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών». Τον αγώνα τους στηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και στη φύλαξη και τη σίτιση των νοσοκομείων παραμένουν εδώ και χρόνια σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προηγούμενες. Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και αναγκαίο». Καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες να βρεθούν μαζί στον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας, για να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία.