Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΑΝΙΑ Οι περικοπές στην Υγεία έχουν χτυπήσει «κόκκινο»


Ακόμη και η αύξηση των γεννήσεων προβληματίζει για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στα μαιευτήρια
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση υπηρεσιών σε μια από τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι η Δανία. Κι όλα αυτά ενώ τα πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Δανίας μιλούν για αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και οι προβλέψεις αναπροσαρμόζονται για ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ φέτος, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019. Εν ολίγοις, οι περικοπές στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες είναι διεθνής τάση, ακόμη και στις «πλούσιες» σκανδιναβικές χώρες, ανεξάρτητα από χρέος, ρυθμούς ανάπτυξης και μνημόνια, ως μέσο μείωσης του μη μισθολογικού «κόστους».
Περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν οδηγήσει σε μεγάλες λίστες αναμονής, ελλείψεις σε εξοπλισμό, ο οποίος συχνά είναι πεπαλαιωμένος και με χαμηλή απόδοση, προβλήματα στην οργάνωση. Αυτά τα βασικά ζητήματα επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Politiken» η καθηγήτρια και επικεφαλής χειρουργός στο «Rigshospital», Λιζελότε Χέγκαρντ, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου όπου προειδοποιεί για το δανέζικο σύστημα Υγείας.
«Φέτος μόνο στο δικό μου τμήμα έπρεπε να κόψουμε 2,5 εκατ. κορόνες (περίπου 340.000 ευρώ) και παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουμε σε πολύ περισσότερα καθήκοντα», σημειώνει και παρατηρεί ότι το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό έχει εντατικοποιήσει τη δουλειά του εξαιτίας των ελλείψεων.
Επιπλέον, «οι μαζικές περικοπές στις δαπάνες έχουν οδηγήσει σε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα. Πρέπει να υπάρχει μεγάλος έλεγχος όταν έχεις να διαχειριστείς λιγότερα κονδύλια και ταυτόχρονα να δέχεσαι εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο», αναφέρει και τονίζει: «Το σύστημα Υγείας έχει αποδυναμωθεί τόσο, που αισθάνομαι ότι πρέπει να το πω. Είναι η πρώτη φορά στα 35 χρόνια μου ως ερευνήτριας και γιατρού που λέω κάτι τέτοιο, όμως έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».
Στο μεταξύ, στοιχεία για την αύξηση των γεννήσεων στη Δανία που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες, πυροδότησαν συζητήσεις για τις ήδη σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και στελέχωση των μαιευτηρίων και των μαιευτικών κλινικών των νοσοκομείων. Οπως δείχνουν στοιχεία της Δανέζικης Στατιστικής Υπηρεσίας, τον περασμένο χρόνο γεννήθηκαν κατά 10% περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2012 και έως το 2025 προβλέπεται νέα αύξηση.
«Οι μαιευτικές κλινικές θα βρεθούν αναμφίβολα υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, αυτό αφορά τόσο τις μαίες όσο και τους γιατρούς», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νότιας Δανίας, Κελντ Μέλερ Πέντερσεν.
«Εχουν γίνει πραγματικά εκτεταμένες περικοπές στις μαιευτικές κλινικές και σχεδόν έχουμε φτάσει στο όριο. Δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε μια τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού γεννήσεων με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε», σημειώνει η Τζένη Ντάλμπι Σάλβιγκ, επικεφαλής χειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αarhus».