Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η εκ των ενόντων λύση...

Εκ των ενόντων τελικά η λύση που προτείνει η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου για την λειτουργία της οφθαλμολογικής. Μ΄άλλα λόγια προχωρήστε στην μετεγκατάσταση της κλινικής μιας και τα «σκυλιά» προς το παρόν δέθηκαν αφήνοντάς τα μόνο να αλυχτούν για τον «ωραίο» τρόπο που λύνεται μια πρώην αντίθεση. Άλλωστε στην επιχειρηματολογία των πλειοψηφούντων πρωτεύουσα θέση κατείχε η άποψη ότι το πρόβλημα θα το βρίσκαμε συνεχώς μπροστά μας και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια αντίστασης δεν θα είχε τελικά και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Διαγράφουν ουσιαστικά την αντίδραση των εργαζόμενων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Τι ήταν λοιπόν αυτό που άλλαξε την σκέψη τους που αφορά βέβαια στην αποτελεσματικότητα του αγώνα των συναδέλφων; Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης στο να δώσουμε μια απάντηση είναι το γεγονός ότι άλλαξε η σύνθεση του νέου ΔΣ (σωματείου) μια σύνθεση φιλικά προσκείμενη στη κυβερνητική προσπάθεια για παρεμπόδιση επί της ουσίας κάθε αντίδρασης των εργαζόμενων σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρίσκονται (εργαζόμενοι σε αναμονή, λογικές ανάθεσης κτλ). Βέβαια αυτό άλλαξε τώρα; Όχι βέβαια · έρχεται από παλιά. Τότε που η κάθε σκέψη για αγώνα επικαλύπτονταν από μια συνεχή και αέναη προσπάθεια να βρεθεί λύση με το ταχυδρομείο, αποστέλλοντας υπομνήματα και εκκλήσεις για ίση μεταχείριση.
 Για να θυμηθούμε τι λύθηκε με αγώνα· πληρωμές, ΣΣΕ, άδειες, επέκταση δραστηριοτήτων, τεχνική υπηρεσία …Για το τι έλυσαν τα αλισβερισόχαρτα τα αφήνουμε στους «ταχυδρόμους» που ομολογούμε στη νέα περίοδο απέκτησαν και τη μορφή της courier.
Άλλαξε επίσης και είναι βασική αλλαγή, η υιοθέτηση από μέλη της πλειοψηφούσσας αρχής ότι οι προσλήψεις όταν θα γίνουν θα αφήσουν θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο της εργασίας. Αδυνατούν ή υπεκφεύγουν  να ομολογήσουν ότι οι 49 και πλέον εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ έχουν ημερομηνία λήξης., μην τον είδατε τον Παναγή λοιπόν, όχι βέβαια με την θέλησή τους αλλά υπακούοντας στις επιλογές της κυβέρνησης για συνέχιση της προγραμματισμένης ανακύκλωσης της ανεργίας. Θα έρθουν άλλοι φωνάζει η πλειοψηφία (ενωτική πρωτοβουλία) της πλειοψηφούσας αρχής. Αυτοί που διερύγνυαν τα ιμάτιά τους πριν την κατάληψη της κεντρικής εξουσίας και που κατηγορούσαν τη νεοφιλελεύθερη δεξιά για το άνοιγμα της παραγωγής με νέες μορφές εργασίας . Είναι οι ίδιοι που κάνουν τουμπεκί στα νέα δεδομένα και όχι γιατί είναι στην εξουσία. Είναι γιατί τεμενεκιάζουν στην διαιώνιση του συστήματος, που στον εδώ χώρο μεταφράζεται σε γονυκλισίες στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου που πάντα θα απαιτεί χαμηλό κόστος.
Είναι αυτοί που ανοίγουν την κερκόπορτα υιοθετώντας λύση εκ των ενόντων. Γιατί ποιος πιστεύει ( μάλλον για αφελή θα πρόκειται) ότι μεταφέροντας την οφθαλμολογική, αυτή θα μείνει σε δραστηριότητες που δεν θα απαιτούν κρεβάτια; Ή στην περίπτωση της ογκολογικής οι ανάγκες της δεν θα απαιτήσουν επιπλέον κρεβάτια. Δηλαδή αυτά θα υπάρχουν αλλά θα αφήνονται κενά. Η δραστηριότητα τελειωμό δεν θα έχει όσο αυτή θα φέρνει τα «χρυσά μπικικίνια». Επέκταση βραχείας νοσηλείας στο προσεχές μέλλον. Τρεις κλινικές με προδιαγραφόμενα κέρδη.
Άντε να βάλεις φραγμό, όταν το νερό μπει στο αυλάκι. Εδώ ταιριάζει και η σοφία του λαού που λέει ότι τη φωτιά τη σβήνεις με ένα ποτήρι νερό στο άναμμά της, με ένα κουβά στο πρώτο λεπτό και τη πρώτη ώρα χαιρέτα μας τον πλάτανο.
Συνάδελφοι έχουμε καεί στη σούπα πρέπει να φυσήξουμε και στο χυλό. Καμιά αναμονή, διαμαρτυρία παντού, να φωναχτεί παντού να μην προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης της διοίκησης και που κερκόπορτα  ανοίγει η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου για αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Πού βρίσκονται οι περίσσιοι νοσηλευτές  για να στελεχώσουν κλινικές και που η κακή, μέχρι τώρα, διαχείριση δεν τους αξιοποιούσε;
Στο παιγνίδι τους μπαίνουν άλλοτε σαν πολιορκητικοί κριοί και άλλοτε σαν «εφιάλτες» διευθυντάδες υπηρεσιών, διευθυντές κλινικών που διαγκωνίζονται για τη  κερδοφορία του ιδρύματος αλλά και υπάλληλοι που «υπαλληλικά» ντυμένοι ανοίγουν το δρόμο τους.
Καλούμε του εργαζόμενους να απαιτήσουν από την πλειοψηφία την σύγκλειση γενικής συνέλευσης με θέμα τις αποφάσεις της διοίκησης και το μπλοκάρισμα των αποφάσεών τους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ