Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Το χιλιοπαιγμένο "έργο"της οφθαλμολογικής

Ξαναζεσταμένη σούπα, σερβιρισμένη με μπόλικη ηθικολογία περί ασυμβίβαστης συνύπαρξης χειρουργικής και παθολογικής κλινικής, η μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής. Λες και άλλαξε κάτι στο νοσοκομειακό τοπίο. Κάποιοι και κάποιες, δήθεν εγκλωβισμένοι σε αόρατο κελί, ανακαλύπτουν εκ νέου την Αμερική. Εθελοτυφλούν στις πάμπολλες αμερικές που απαρτίζουν τη νοσοκομειακή Παγγαία. Κρύβουν όμως το θεμελιώδες, το DNA τούτης της δραστηριότητας. Κέρδος, που εξασφαλίζεται τηρώντας πιστά τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, που όλο και πιο εμφανής και ευδιάκριτος θα γίνεται, γιατί αυτός θα απαιτεί μεγαλύτερες θυσίες και μάλιστα  αρχαιοελληνικού τύπου. Αυτοί λοιπόν και άλλοι ετεροκαθορίζονται από μια μόνο σταθερά, αυτή της αγοράς. Η αυτοχρηματοδότηση απαιτεί να ψάξεις, να βρεις να αναπτύξεις δράσεις που θα φέρουν θετικό πρόσημο στην πράξη. Καλό ακούγεται σε πολλούς αλλά ταυτόχρονα εύχονται να είναι από αλλουνού τσέπες η εισφορά.
 Η ηθική αποτελούσε και αποτελεί εφεδρεία σημαντική στην επιχειρηματολογία του ισχυρού, επιχειρηματολογία επιβολής με άλλο τρόπο στον κάθε φορά αδύναμο που αντιστέκεται. Η ηθική είχε και πάντα  θα έχει ταξικό πρόσημο  σε μια κοινωνία που τα συμφέροντα των πάνω και των κάτω ποτέ δεν ταυτίζονται αλλά ακριβώς αντίθετα διαρκώς αλληλοκοντραρίζονται. Ο ισχυρός επιχειρηματολογεί περί της αναγκαιότητας της ύπαρξης μιας συνέχειας στην εκμετάλλευση και ο αδύνατος υποχρεούται να ενδίδει σε ηθικόλογες προσεγγίσεις. Η δημιουργία εξάκλινων και βάλε, η βάρδια του ενός νοσηλευτή και του ενός τραυματιοφορέα προσεγγίζεται ως αναγκαίο κακό που δε χαλά βρε αδερφέ και ιδιαίτερα την αισθητική. Η δύναμη της συνήθειας άλλωστε δίνει και τη σιγουριά μια σταθερότητας, μιας ακινησίας που δεν δονείται από τίποτε και κατά συνέπεια δεν “γκρεμίζεται”.
Η μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με σκοπό την κερδοφορία επιλέγεται. Αν αύριο αυτή απαιτεί να φυτέψουμε και λαμπογυάλια σε ανάλογη επιχειρηματολογία θα επιδοθούν. Κερδοφορία λοιπόν, αυτός είναι ο μόνος λόγος ξεκάθαρος από στολίδια και ξόμπλια. Για το ποιος λιώνει και συνθλίβεται ούτε λόγος. Άλλωστε τι είναι να βρεθούν τρεις νοσηλευτές να την επανδρώσουν. Ανάλγητοι και πιθανόν ανήθικοι οι εργαζόμενοι που αντιτίθενται στη σκέψη της διοίκησης. Λες και περίσσεψαν από κάπου.  Εξάρτημα της μηχανής εμείς με σίγουρο το ανταλλακτικό και σε καλή τιμή.
Η ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ που από το 2019 γενικεύεται απαιτεί δραστηριότητα τύπου απογευματινών ιατρείων, χειρουργείων, εξετάσεων.  Πάντα θα χρυσώνουν το χάπι σε εργαζόμενους  με την ύπαρξη της πρόσθετης εισροής εσόδων. Και ένας σωστός οργανισμός πάντα θα αξιοποιεί μεθόδους μείωσης του κόστους. Μπλοκάκια και επικουρικοί κάθε τύπου θα δρασκελούν το κατώφλι ως έτοιμοι από καιρό να πουλήσουν φθηνότερα την εργατική τους τιμή παίζοντας κάθε φορά με το χρόνο την οριοθέτησή τους.


Καλό φθινόπωρο.