Τα στοιχεία σοκάρουν, είναι ενδεικτικά του τρόπου ζωής στην αμερικανική κοινωνία, ενώ έχουν πάψει από καιρό να αφορούν μόνο τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στην πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ η σύφιλη εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς (από τις υγειονομικές αρχές γίνεται λόγος για «ξέσπασμα της σύφιλης»), ως συνέπεια της εκτεταμένης χρήσης ηρωίνης και μεθαμφεταμίνης, καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν το σεξ με ναρκωτικά.
Δεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, πλήττει κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες (κυρίως Αφροαμερικανοί ή Ισπανόφωνοι, στην Οκλαχόμα και ανά τις ΗΠΑ), αυξάνονται τα ποσοστά ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά τους.
Τα στοιχεία των New York Times που επικαλείται η εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, ενδεικτικά του τρόπου ζωής στην αμερικανική κοινωνία, είναι σοκαριστικά: «Το περασμένο φθινόπωρο, το κέντρο κράτησης ανηλίκων [της Οκλαχόμα] ανέφερε τρεις περιπτώσεις – ένα αγόρι και δύο κορίτσια, το νεότερο 14 ετών. Το κέντρο δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ περίπτωση σύφιλης σε επτά χρόνια δοκιμών για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Το περιστατικό προκάλεσε εντύπωση στους επιθεωρητές. Οι έφηβοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ούτε ζούσαν στην ίδια γειτονιά, ούτε και πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Κατόπιν, τον Φεβρουάριο, ένας κρατούμενος βρέθηκε θετικός. Κατά την ανάκρισή του, απαρίθμησε 24 ερωτικές συντρόφους – κάποιες μόνιμες, άλλες γνωστές και ως «περιστασιακές» από τις συμμορίες, οι οποίες συνήθως ανταλλάσσουν το σεξ για ηρωίνη ή μεθαμφεταμίνη».
Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι στις ΗΠΑ, μετά από δυο δεκαετίες που όλοι θεωρούσαν τη σύφιλη εξαφανισμένη, γεννιούνται περίπου πέντε μωρά περισσότερα πάσχοντας από σύφιλη, παρά από τον ιό H.I.V.
Το 2015 αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ σχεδόν 24.000 περιπτώσεις σύφιλης σε πρώιμο στάδιο (δηλαδή όταν η ασθένεια είναι πιο μεταδοτική), αυξημένα κατά 19% σε σχέση με το 2014, ενώ το σύνολο των περιπτώσεων για το 2015, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ασθένεια σε μεταγενέστερο στάδιο, ήταν περίπου 75.000.
Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Για να εντοπίσουν πιθανούς ασθενείς και να πάρουν το αίμα τους για δοκιμή, οι ντετέκτιβ της σύφιλης στην Οκλαχόμα χτυπούν τις πόρτες σε ερειπωμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων και βρώμικα μοτέλ, οδηγούν σε μοναχικούς επαρχιακούς δρόμους και ανακρίνουν φυλακισμένους. Η σύφιλη τους οδήγησε σε μέλη 17 συμμοριών. Σε εμπόρους ναρκωτικών. Σε πόρνες. Και σε συζύγους και εραστές τους, όλοι μολυσμένοι με τη νόσο».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων) για το 2013 (τελευταία στοιχεία) το σύνολο των περιστατικών πρώιμης σύφιλης που δηλώθηκαν σε 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 262 αφορούν σε άνδρες (87,3%) και τα 38 σε γυναίκες (12,7%). Επί του συνόλου των 253 ανδρών που είναι γνωστός ο σεξουαλικός προσανατολισμός,64,4% είναι ομο/αμφιφυλόφιλοι. Η κύρια ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται είναι αυτή των ατόμων 25-44 ετών.
Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum (ωχρά σπειροχαίτη ή ωχρό τρεπόνημα). Ο χρόνος επώασης της σύφιλης κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες).
Η σύφιλη χωρίζεται σε κλινικά στάδια: στην πρωτογόνο, στη δευτερογόνο, στη λανθάνουσα σύφιλη και στην τριτογόνο.
Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βαρύτατες βλάβες στα εσωτερικά όργανα (εγκέφαλος, νεύρα, μάτια, καρδιά, αγγεία, συκώτι, οστά και αρθρώσεις), που οδηγούν στο θάνατο.