ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας
Με αφορμή το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή μέσω εργολαβικών εταιρειών, αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια για το αύριο και πολλές φορές την εργοδοτική τρομοκρατία, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας απαιτεί να σταματήσει η ομηρία και η κοροϊδία για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, με μπλοκάκι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ, εργολαβικοί). Να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων με εκατομμύρια ευρώ και να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
Ανάμεσα στους ελαστικά εργαζόμενους είναι οι 3.150 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, για τους οποίους ο υπουργός Υγείας δεν έχει τίποτα να απαντήσει για το τι θα γίνει μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Είναι οι εργαζόμενοι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν τους αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία τους, δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, τους χρωστάνε νυχτερινά - αργίες - Κυριακές, ενώ όσοι από αυτούς εργάζονται με μπλοκάκι στερούνται ακόμα και στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Γι' αυτούς, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα και για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Είναι οι εκατοντάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι που, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, στις περισσότερες δημόσιες μονάδες παραμένουν αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τρομοκρατία των εργολαβικών εταιρειών ή όπου έχουν υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία, μένουν μήνες απλήρωτοι και στερούνται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι μεταβατική περίοδος και θα ακολουθήσει η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης. Είναι οι επικουρικοί, που, ακόμα και όσοι κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων εξασφαλίσουν παράταση της σύμβασής τους, νιώθουν δικαιολογημένα και αυτοί ανασφάλεια για το μέλλον τους.
«Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίησή τους, αν και αναμφισβήτητα είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και, κυρίως, έχουν δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η πρόσληψη εργαζομένων με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ετσι, για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέδειξε ότι, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, μαζί με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είχε ψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, σχεδίαζαν το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, για να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη, είτε σε φάση κρίσης είτε σε φάση ανάπτυξης», σημειώνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.
Για τη «σταθεροποίηση» και «αναβάθμιση»
Σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δήθεν η Δικαιοσύνη «δεν τους αφήνει να πάρουν φιλολαϊκά μέτρα», το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη είναι ταξική και στο έδαφος του καπιταλισμού, όπως και οι υπόλοιποι θεσμοί του αστικού κράτους, υπηρετεί την εξουσία των λίγων πάνω στους πολλούς. Ομως, οι δικαστικές αποφάσεις βασίζονται στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι μόνο δεν κατήργησε η συγκυβέρνηση, αλλά και το ενισχύει, με νέους αντιλαϊκούς νόμους και γι' αυτό έχει τη στήριξη των εκπροσώπων της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΑΤΟ. Στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός απέρριψε και το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιβεβαιώνοντας ότι όσες προσλήψεις γίνουν θα είναι στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις συνολικά στο Δημόσιο. Η αναλογία αυτή θα αλλάζει για να φτάσει το 2020 - 2021 (!!!) στο 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση. Δηλαδή, το 2021 θα καλύπτονται οριακά οι αποχωρήσεις, ενώ μέχρι τότε οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερεύουν».
Οσο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών περί «σταθεροποίησης και αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας», τονίζεται ότι «τους διαψεύδει η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, εργαζόμενοι και ασθενείς. Τους διαψεύδει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, που προβλέπει για τα δημόσια νοσοκομεία την ίδια απαράδεκτα χαμηλή κρατική χρηματοδότηση με πέρυσι και τη μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και κατά 7 εκατομμύρια για τις μονάδες ΠΕΔΥ. Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να "μπουκώνει" με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να ξοδεύει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο, που για να πετύχουν το πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο 2017 (που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους), εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών, πετσόκοψαν κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και μονάδων ΠΕΔΥ».
Οι αιτίες για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση
«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατροπή της σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και προνομιακό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστική είναι η απαίτηση των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για μείωση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα Υγείας, για να διευκολυνθεί η καθαρά ιδιωτική επιχειρηματική δράση.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς μας, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία», σημειώνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και καλεί όλες τις λαϊκές οικογένειες «να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών, αλλά και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται και να εξωραΐζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν τα κόμματά τους στην κυβερνητική εξουσία και να αναλάβουν τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων. Μαζί, καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με "κοινωνικό πρόσημο", από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι. Μιλάνε δήθεν για την "ενότητα των εργαζομένων", ενώ αρνούνται την εγγραφή στα Σωματεία των εργαζομένων με συμβάσεις και των εργολαβικών και εμποδίζουν τον κοινό αγώνα με τους μόνιμους».
Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να απαιτήσουν να γίνουν ισότιμα μέλη των Σωματείων Εργαζομένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, εκεί που οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων δεν τους δέχονται στο Σωματείο.