Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παραλυτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Λάρισας



Αμεσος κίνδυνος να σταματήσουν οι κολονοσκοπήσεις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
 Με τα δύο κολονοσκόπια να είναι εκτός λειτουργίας και το τρίτο να μισολειτουργεί, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να γίνονται κολονοσκοπήσεις στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αν παρθεί υπόψη ότι πρόκειται για μια διαγνωστική - επεμβατική εξέταση η οποία σώζει κυριολεκτικά ζωές. Στη συγκεκριμένη κλινική γίνονται πάνω από 20 κολονοσκοπήσεις ημερησίως - πάνω από 2.500 ετησίως - σε περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Τα δύο κολονοσκόπια που είναι χαλασμένα λόγω παλαιότητας και πολυχρησίας δεν είναι επισκευάσιμα, ενώ το μοναδικό τρίτο που έχει απομείνει ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, καθώς η μία από τις δύο κεφαλές του έχει καταστραφεί.
Η διεύθυνση της Κλινικής έχει προβεί, πολλές φορές, σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προς τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, καθώς και προς το υπουργείο Υγείας, ζητώντας καινούριο κολονοσκόπιο, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, παρά μόνο προκλητική αδιαφορία για ένα πρόβλημα που αφορά στην υγεία και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Αλλά δεν είναι μόνο τα κολονοσκόπια χαλασμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα ακτινολογικά μηχανήματα παθαίνουν συχνά βλάβες και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε μέρες γενικής εφημερίας, δεν γίνονται ακτινογραφίες κι άλλες ακτινολογικές εξετάσεις. Πρόβλημα υπάρχει επίσης με το μηχάνημα ακτινοθεραπείας, λείπουν ένας αξονικός τομογράφος και ένας σπινθηρογράφος, ενώ για μεγάλο διάστημα δεν λειτουργεί ο στεφανιογράφος.
Στις Χειρουργικές Κλινικές πάνω από το 50% των χειρουργείων δεν λειτουργούν, κυρίως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και άμεσα απαιτείται η πρόσληψη οκτώ γιατρών αυτής της ειδικότητας.
Στη ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, λειτουργούν μόνο το 60% των διαθέσιμων κρεβατιών, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν λειτουργούν οι Κλινικές Αιματολογική, Δερματολογική, κι έχουν πρόβλημα οι Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική, Ενδοκρινολογική.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο απειλείται με κλείσιμο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Ηδη, κλινικές κλείνουν (ΩΡΛ, Μαιευτική - Γυναικολογική), ενώ άλλες δεν λειτουργούν (ΜΑΦ, Παθολογοανατομική - Κυτταρολογικό, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική) και υπολειτουργούν η Ουρολογική και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό χρειάζεται άμεσα η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, όπως και να λυθεί το πρόβλημα με τα μηχανήματα χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ο αριθμός τους έχει μειωθεί επικίνδυνα (π.χ. τα 6 τελευταία χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης, το παραϊατρικό προσωπικό μειώθηκε από 860 στα 480