Στη Δανία των πρώην “πρασινοκόκκινων” και των τωρινών “μπλέ”, της Ε.Ε και ενός εκ των “επίγειων παραδείσων” καθρεφτίζεται μια πραγματικότητα που στο όνομα της “ανάπτυξης” μιμητές θα βρίσκει. Έτσι λοιπόν βρίσκουμε το όριο συνταξιοδότησης να έχει ήδη πάει στα 67.Επίσης καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα, π.χ. για τους κάτω των 30 ετών, ενώ περιορίστηκαν δραστικά και το διάστημα χρηματοδότησης των ανέργων και οι όροι κατοχύρωσής του, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κοπεί το επίδομα σε 54.000 ανέργους. Οι άνεργοι υποχρεώνονται να πάνε για δουλειά και 300 και 400 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ψάχνοντας βρίσκουμε νόμο για το επίδομα αναπηρίας, ο οποίος διευκρινίζει ότι ακόμα και άτομα με την παραμικρή δυνατότητα να εργαστούν, θα “δοκιμάζονται” στην αγορά εργασίας. Αν κάποιο άτομο μπορεί να εργαστεί έστω και 40 λεπτά τη βδομάδα (αυτό είναι το κριτήριο για την αναπηρία)... τότε θεωρείται υγιές και δεν θα πρέπει να του χορηγείται αναπηρική σύνταξη. Τον προπερασμένο χρόνο με αφορμή τις απεργίες στην κρεατοβιομηχανία «Danish Crown»,η πρώην “κόκκινη κυβέρνηση” ψήφισε το νόμο - έκτρωμα, ο οποίος μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά πόσο αποδέχονται να παρακρατείται μέχρι και 7,5% από το μισθό τους τουλάχιστον για 3 χρόνια, και τα χρήματα αυτά να επενδύονται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας. Η πραγματικότητα σκληρή γιατί έχουν “βγάλει στο σφυρί” κρατικές υποδομές, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, σιδηρόδρομους, λεωφορεία, ταχυδρομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Ακόμα και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, κρατικοί ή δημοτικοί, αναθέτουν με πλειστηριασμούς τις υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες επινοικιάζουν εργαζόμενους απ' τα δουλεμπορικά γραφεία με πολύ μειωμένο κόστος και δικαιώματα. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχουν απολυθεί 13.200 δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ ιδιωτικοποιήθηκε η δανέζικη ΔΕΗ (DONG). Έγιναν δε σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και συζητιέται η επιβολή εισιτηρίου στις ιατρικές επισκέψεις.
Ε! λοιπόν σ`αυτό τον “επίγειο παράδεισο” έρχεται και τούτο το οποίο αναδημοσιέυεται από την “Ναυτεμπορική”
"Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ για ληγμένα τρόφιμα στον κόσμο
Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα άνοιξε στη Δανία αυτή την εβδομάδα.
Το κατάστημα με την ονομασία WeFood σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.
Σε ετήσια βάση, η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων πετάει στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή απορρίπτονται κάθε χρόνο, ισοδύναμοι με το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.
Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες διαθέτουν καταστήματα όπου πωλούνται εμπορεύματα που έχουν φθαρμένες ή παλιές συσκευασίες, η αγορά ληγμένων τροφίμων είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαγορεύουν στους λιανοπωλητές να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Στο WeFood, οι τιμές βρίσκονται έως και 50% κάτω από την τιμή λιανικής πώλησης, αν και το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε πελάτες με χαμηλή αγοραστική δύναμη.
«Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος», πρόσθεσε"
Συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε για το τι είδους ανάπτυξη επιδιώκουν και για ποιόν.