Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Υποστελεχωμένες οι αντιφυματικές - πνευμονολογικές κλινικές και εργαστήρια


Με υποστελέχωση των αντιφυματικών - πνευμονολογικών κλινικών κι εργαστηρίων, ελλείψεις φαρμάκων αλλά και εμβολίων με αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός παιδιών να μην καλύπτονται, «υποδέχεται» η Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24/3/2016), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).
«Προβλήματα υπάρχουν στη στελέχωση των αντιφυματικών - πνευμονολογικών ιατρείων, στην εργαστηριακή υποστήριξη για τη διάγνωση του νοσήματος, ενώ συχνά παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων κυρίως στα δευτερεύοντα αντιφυματικά φάρμακα. Τα μέτρα ελέγχου διασποράς του μυκοβακτηριδίου κατά κανόνα υπολείπονται σημαντικά. Δεν υπάρχουν προγράμματα επιβλεπόμενης θεραπείας (DOT) και αν και ο εμβολιασμός με BCG είναι υποχρεωτικός, σημαντικό ποσοστό του παιδικού πληθυσμού δεν καλύπτεται», τονίζει η ΕΠΕ και συμπληρώνει πως «οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, καθιστούν την επαγρύπνηση για τη φυματίωση μια επείγουσα ανάγκη».
Στην Ελλάδα, εξαιτίας της σχεδόν ανύπαρκτης Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχουν πολλά προβλήματα στη διάγνωση και δήλωση της φυματίωσης ενώ η επιτήρηση της νόσου και των μέτρων ελέγχου δεν είναι ικανοποιητική. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο μόλις 6 νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα.
Το 60% των δηλουμένων κρουσμάτων είναι Ελληνες, το 40% αλλοδαποί, ενώ κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κρατούμενοι, άνθρωποι με HIV/AIDS, κ.λπ.), καθώς από το 2010 μειώθηκε η χρηματοδότηση ακόμη και σε ορισμένα υποτυπώδη προγράμματα που απευθύνονταν σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2012 η φυματίωση σκότωσε 1,3 εκατ. ανθρώπους γεγονός που την κάνει το πιο θανατηφόρο νόσημα παγκοσμίως μετά το HIV/AIDS. Κάθε χρόνο 9 εκατ. άνθρωποι νοσούν από τη φυματίωση, ενώ 3 εκατ. ασθενείς με φυματίωση αποκλείονται από εξετάσεις, θεραπεία, ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.