Πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων
Περικοπές στις εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλονται στους ασφαλισμένους μέσω των πλαφόν στη συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων ανά ειδικότητα γιατρού. Από την περασμένη Δευτέρα - σε εφαρμογή απόφασης του Αυγούστου του 2014, που τροποποιήθηκε τον περασμένο Γενάρη - ξεκίνησαν να ισχύουν η συνταγογράφηση με αριθμητικά όρια και η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.
Σύμφωνα με την απόφαση, το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό, ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 ημερολογιακές μέρες μετά.
Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου συνταγογράφησης από τον κλινικό ιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης. Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια, τα οποία ενσωματώθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους κι εξολοκλήρου τις εξετάσεις που δεν θα μπορεί να γράψει ο γιατρός, αλλά είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης, είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στους γιατρούς.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, «τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους».
Ενδεικτικά, ο ενδοκρινολόγος «δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από 6 εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές). Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)».