Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ανταγωνισμός ΗΠΑ - Γερμανίας για το εμβόλιο


Την ίδια ώρα, μαίνεται «πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την διασφάλιση της αποκλειστικότητας στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας πως η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με την βοήθεια μεγάλου χρηματικού ποσού Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο επί της εταιρείας αυτής, προτείνοντας με τη σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους.

Ο ανταγωνισμός αυτός αφορά την εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac», με έδρα το Τούμπινγκεν στην Βάδη-Βιρτεμβέργη.

Ο επικεφαλής της «CureVac» προσκλήθηκε στις 2 Μάρτη στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τις οικονομικές προσφορές που της έγιναν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»,«AFP», «Die Welt»).