Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τηλεργασία και εκ περιτροπής εργασία.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιδημία του νέου κορονοιού, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να υλοποιήσει μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που είχαν σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό, ώστε να αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και κατά συνέπεια την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να αποδιοργανώσει το ωράριο(π.χ. λιγότερες ή περισσότερες ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες) και την οργάνωση του χρόνου εργασίας(π.χ. τηλεργασία). Και φυσικά αυτά τα μέτρα έρχονται για να μείνουν και μετά την επιδημία του κορονοιού.
Την ευκαιρία αυτή δεν άφησε να πάει χαμένη η Διοικητική  Υπηρεσία του νοσοκομείου μας. Στο όνομα “της κάλυψης των αναγκών, της αποφυγής του συγχρωτισμού και της δημιουργίας εφεδρειών”, καλούνται οι εργαζόμενοι “να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα του μειωμένου ωραρίου” με 5ωρες βάρδιες και “να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για εργασία από το σπίτι”. Ήδη στις παραγγελίες εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία(5ωρο), ενώ σε λογιστήριο και προμήθειες η τηλεργασία.  Όμως από το “ευέλικτο ωράριο” και την τηλεργασία δεν κερδίζουν όλοι. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να δουλέψουν υπερωρίες και Σαββατοκύριακα χωρίς προσαύξηση, η θα χάσουν μέρες άδειας που είναι απαραίτητη για την αναψυχή και την αναπλήρωση των δυνάμεών τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, η έλλειψη προσωπικού δεν κρύβεται ούτε στις διοικητικές υπηρεσίες. Ti εφεδρείες πάνε να δημιουργήσουν, τη στιγμή μάλιστα που εργαζόμενοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, άλλοι να προσέχουν τα παιδιά τους και άλλοι αναγκαστικά εξαιτίας της επιδημίας; Μονόδρομος για τη Διοίκηση λοιπόν, αφού οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού κοστίζουν, η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η εργασία από το σπίτι ή από κάποιον άλλον χώρο που παρουσιάζεται ως “απελευθέρωση” του εργαζόμενου από τον έλεγχο και την πίεση του εργοδότη, ως δυνατότητα να οργανώσει καλύτερα το χρόνο του, συνδυάζοντας τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με την οικογενειακή και κοινωνική ζωή και ταυτόχρονα να μειώσει τις μετακινήσεις από και προς το χώρο δουλειάς.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας, αφορούν το δικαίωμα του εργοδότη να ορίζει ο ίδιος ανά πάσα στιγμή το χώρο και το αντικείμενο της εργασίας του μισθωτού, σε ένα καθεστώς που η εντατικοποίηση για να παραδοθούν τα projects, για να πιαστούν τα πλάνα, δίνει και παίρνει. Έρευνες έχουν δείξει πως σε τέτοιους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται το άγχος και η πίεση κάτω από την οποία δουλεύουν. Δίπλα στα παραπάνω υπάρχουν το πετσόκομμα σε μισθούς και στην Κοινωνική Ασφάλιση, το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, αφού ο τηλεργαζόμενος απομονώνεται από τον εργασιακό του χώρο και εργάζεται από οπουδήποτε. Πρόκειται στην ουσία για προσαρμογή του εργαζόμενου στις απαιτήσεις της επιχείρησης και της αγοράς.
Έτσι και η τηλεργασία πάει πακέτο μαζί με τη γενίκευση της ευέλικτης εργασίας, τα ωράρια-λάστιχο, την κατάργηση κάθε δικαιώματος σταθερής απασχόλησης, τον ενταφιασμό του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κάνοντας τους εργαζόμενους διαθέσιμους στους εργοδότες τους από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ολόκληρο το 24ωρο. Σύμφωνα με μελέτες εργοδοτικών ενώσεων, η τηλεργασία αυξάνει την παραγωγικότητα μέχρι και 50%, μειώνει τα λειτουργικά έξοδα και τις έκτακτες απουσίες.
Όλα αυτά σε αναντιστοιχία με την τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα για μείωση του εργάσιμου και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.
Οι εργαζόμενοι να μην τσιμπήσουν και να διεκδικήσουν:
·         Κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση χωρίς όρους όλων των συμβασιούχων
·         Μέτρα προστασίας όπως αντισηπτικά, απολυμαντικά, μάσκες κλπ.
·         Διενέργεια test για τον κορονοιό στο προσωπικό που νοσεί.
Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή!
Μένουμε δυνατοί!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ