Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Στη ζυγαριά του κόστους όλα, εκτός της ανθρώπινης ζωής!

Covid-19: Στην Ιταλία έτοιμοι να υιοθετήσουν το «μοντέλο Νότιας Κορέας» 

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι ιταλικές αρχές είναι έτοιμες να υιοθετήσουν το «μοντέλο της Νότιας Κορέας» για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως εξηγεί η εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Στόχος, είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν, στην συνέχεια, όλες οι κινήσεις τους μέσω συστήματος GPS, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες.
Στην Νότια Κορέα τα τεστ αυτά έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς επικίνδυνη και παρατεταμένη επαφή με τους νοσηλευτές. Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατ΄οίκον. Συνολικά, ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστο 250.000 άτομα.
Στην συνέχεια, όλοι οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και τεχνολογίας Gps, με διαρκή εξακρίβωση των κινήσεων και επαφών τους.
Οι ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η «τεχνολογική αυτή παρακολούθηση» θέτει ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απόρρητου της προσωπικής ζωής των πολιτών, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή, προέχει η δημόσια υγεία.
Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες, δύσκολες επιλογές, στην μάχη κατά του ιού: στρατιωτικά οχήματα, μετέφεραν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από εβδομήντα φέρετρα που δεν μπόρεσαν να αποτεφρωθούν στο Μπέργκαμο, σε άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες, ώστε να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων.

H Aegean δε δέχεται να μεταφέρει για έλεγχο δείγματα ύποπτων κρουσμάτων


Απίστευτη πρακτική σε βάρος των νησιωτών από το μονοπώλιο της Aegean
Επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, οι άνθρωποι της Aegean αρνούνται από χθες να παραλάβουν δείγματα υπόπτων κρουσμάτων για κορονοϊό από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και προφανώς και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Ας σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η παραλαβή των δειγμάτων από συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών γινόταν κανονικά με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας όπως διεθνώς είναι παραδεκτά.
Το γεγονός αυτό που είχε σαν αποτέλεσμα να μην σταλούν χθεσινά δείγματα υπόπτων κρουσμάτων στην Αθήνα, θέτει σοβαρά ζητήματα για το καθεστώς λειτουργίας του συστήματος αντιμετώπισης της πανδημίας στα νησιά. Πέραν της καθυστέρησης στη λήψη απαντήσεων, όλα τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού αφού δεν ελέγχονται άμεσα, αντιμετωπίζονται σαν τέτοια με κόστος τόσο αναλώσιμων υλικών όσο και ανθρώπων του συστήματος υγείας που είναι πολύτιμοι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι ενημερωμένοι για το γεγονός ο ΕΟΔΥ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργου Καμπούρη, ερευνάται η εφαρμογή από αύριο, εναλλακτικής λύσης για τον έγκαιρο έλεγχο των δειγμάτων.

Η Σουηδία τον καιρό της επιδημίας: παροχές στο κεφάλαιο απολύσεις στους εργαζόμενους

Μέσα σε 8 μέρες πάρθηκαν μέτρα που δείχνουν καθαρά τον προσανατολισμό της πολιτικής παροχών στο κεφάλαιο και θυσιών στο λαό. Η επίσημη πολιτική «προστασίας» είναι μια παραλλαγή της «ανοσίας της αγέλης» με όλες τις υπηρεσίες και τα καταστήματα ανοιχτά που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Όλα είναι ανοιχτά για να καθυστερήσει όσο γίνεται η μείωση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
 Μέτρα για τις επιχειρήσεις
16 Μαρτίου: 50 δισεκατομμύρια(!) ευρώ άτοκα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις.
16 Μαρτίου: Απαλλαγή φορολογικής δήλωσης για τις επιχειρήσεις. Δικαίωμα μείωσης εργάσιμου χρόνου κατά 50% και μείωση εργοδοτικής εισφοράς.
20 Μαρτίου: Άλλα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενίσχυση στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μόνο 300 εκατομμύρια στις μικρές…
Για τους εργαζόμενους
20 Μαρτίου: Volvo 45.000 εργαζόμενοι σε επιφυλακή απόλυσης, μείωση μισθού και μείωση απασχόλησης 50%. 25.000 στην Σουηδία. 20.000 στο Βέλγιο.
20 Μαρτίου: Swedavia Προσωπικό Αεροδρομίων, αναγγελία απόλυσης 800. Μείωση απασχόλησης 50% στους 1900 από τους 2500.
18 Μαρτίου: Actic Γυμναστήρια,όλο το προσωπικό 900 απολύσεις.
17 Μαρτίου: Nordic Choice Αλυσίδα ξενοδοχείων, απολύσεις 4500 στην Σουηδία, 7500 σε όλο τον κόσμο.
15 Μαρτίου: Norwegian Αερογραμμές, 7300. Άγνωστο πόσοι στην Σουηδία.
16 Μαρτίου: Stena Line Ακτοπλοικές γραμμές , 950 απολυμένοι.
15 Μαρτίου: SAS Κρατικές Αερογραμμές. Σε επιφυλακή απόλυσης 10.000. 4500 στην Σουηδία.
12 Μαρτίου: Scandic: Αλυσίδα ξενοδοχείων, 2000 στην Σουηδία.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καταγράφονται 1746 κρούσματα, 20 νεκροί.
Τα σχολεία και τα Γηροκομεία μαζί με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που έχει στην ουσία υποκαταστήσει τα Γηροκομεία ανήκουν στους Δήμους. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στις Νομαρχίες.
Δεν μπορεί το Κράτος, η κυβέρνηση να πάρει υποχρεωτικές αποφάσεις για τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Μόνο υποδείξεις, συμβουλές, παραινέσεις.
Αυτά έχει η καπιταλιστική Αυτοδιοίκηση και η έλλειψη κεντρικού προγραμματισμού.
«Ο υγειής πάει στην δουλειά και ο άρρωστος στο σπίτι» είναι η επίσημη πολιτική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τηλεργασία.
Υπάρχουν όλο και όλο 534 κλίνες εντατικής με αναπνευστήρα σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων από 4300 που υπήρχαν το 1993 πριν τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντεπίθεση του κεφαλαίου.
Αλοίμονο στον λαό που θα χρειαστεί να πάει στα Νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα.
Τα μέτρα περνούν στην ουσία αδιαμαρτύρητα, σε πλήρη συμφωνία με τα εργοδοτικά συνδικάτα. Για μια ακόμη φορά η ψευδαίσθηση για το πρότυπο της πλούσιας χώρας με ευημερία για τον λαό καταρρέει. Με όση χρυσόσκονη και να πασπαλίσει τις ενέργειες του το Σουηδικό καπιταλιστικό κράτος, ενδιαφέρεται πρώτα να περιορίσει την ζημιά των μεγάλων επιχειρήσεων και λιγότερο να προστατεύσει την Υγεία του λαού.

“Η ελληνική πολιτεία γνωρίζει ποια οχήματα πέρασαν τα διόδια” – Γνωρίζει όμως και ποιοι ιδιώτες κερδοσκοπούν;


Κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αγνοούν τους κανόνες. Κάποιοι κυβερνώντες καλλιεργούν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού. Και κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκοπούν ασύστολα, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της αστικής μας κοινωνίας.
  Ακούγοντας κανείς τον Χαρδαλιά, δεν ήξερε αν έπρεπε να τρομάξει περισσότερο με όσα ανακοίνωνε ή με το ύφος του.
Νησιά σε καραντίνα, η αστυνομία σε πάρκα και πλατείες για να μη γίνονται μαζικές συναθροίσεις, κλειστές εκτάκτως οι λαϊκές αγορές, πιο αυστηρά μέτρα για μετακινήσεις και ψώνια στο σούπερ-μάρκετ.
Και από την άλλη, στεντόρεια, στρατιωτική φωνή και διατυπώσεις που παγώνουν το αίμα:
Εφόσον δεν έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε το Σαββατοκύριακο.
Κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αγνοούν τους κανόνες.
Η Ελληνική Πολιτεία γνώριζε και γνωρίζει ποια οχήματα πέρασαν τα διόδια.
Από όλους εμάς εξαρτάται αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Μένουμε σπίτι και τηρούμε τις οδηγίες. Οτιδήποτε άλλο είναι εγκληματικό.
Προφανώς και πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Παράλληλα όμως μπορούμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα περί αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πόσο σημαντικό είναι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τη διάγνωση των κρουσμάτων. Το ελληνικό κράτος διενεργεί ελέγχους με το σταγονόμετρο, γιατί του τελείωσαν τα λιγοστά αποθέματα τεστ.
Είναι ή όχι εγκληματική η ευθύνη του; Είναι ή όχι αντικοινωνική συμπεριφορά η διάλυση και παρακμή του συστήματος Δημόσιας Υγείας;
Πολλές ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί μοσχοπουλάνε τα τεστ και θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την αγωνία του κόσμου για την υγεία του και τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου τομέα. Είναι ή δεν είναι αντικοινωνική συμπεριφορά να σκέφτεται κανείς το ιδιωτικό του συμφέρον και να κερδοσκοπεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των αναγκών του; Είναι ή όχι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης που μιλάει για πόλεμο, αλλά δεν επιτάσσει τα αποθέματα των ιδιωτών για να καλύψει τα κενά;
Πολλές επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να προσέρχονται κανονικά στο χώρο δουλειά τους και να συνωστίζονται σε ελάχιστο χώρο, καταπατώντας κάθε προληπτικό μέτρο. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις, περικοπές, αναστολές συμβάσεων, και φορτώνουν το αναμενόμενο κόστος στους εργαζόμενους. Η στάση αυτή δεν αποτελεί άραγε καραμπινάτο κρούσμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς;
Η κυβέρνηση στοχοποιεί αυτούς που πέρασαν τα διόδια και επέλεξαν να παν στα χωριά τους, για το Σαββατοκύριακο, βασισμένη, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, σε ψεύτικα στοιχεία περί δήθεν αύξησης της κίνησης στα διόδια της Αττικής. Έστρεψε πάνω τους την προσοχή της κοινής γνώμης, για να καλλιεργήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Άραγε υπάρχει μεγαλύτερη αντικοινωνική συμπεριφορά από τον κοινωνικό αυτοματισμό, όπου στρέφεις τη μία ομάδα κατά της άλλης, για να φάνε τις σάρκες τους μεταξύ τους;
Και τέλος πάντων, η Πολιτεία μας ανακοινώνει με ύφος άλλων εποχών ότι γνωρίζει πολύ καλά ποια οχήματα πέρασαν τα διόδια. Γνωρίζει όμως και ποιοι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν ασύστολα εις βάρος των εργαζόμενών τους και του κοινωνικού συνόλου; Και ναι τι κάνει για αυτό; Ρητορικά τα ερωτήματα…