Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Όταν ο βασιλιάς (ΕΣΥ) είναι γυμνός, η ατομική ευθύνη γίνεται το ρούχο του

Όταν ο βασιλιάς (ΕΣΥ) είναι γυμνός, η ατομική ευθύνη γίνεται το ρούχο του

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη για να προστατεύσουν τη ζωή του λαού και τη δική τους, αφού η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας πλήττει και τους ίδιους, σήμερα ακόμη περισσότερο. Πέρα από τις διαχρονικές μεγάλες ελλείψεις, που οι συνέπειές τους γίνονται ακόμα χειρότερες τώρα, ακόμα και τα μέτρα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο σε όλα τα νοσοκομεία, προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων.
Από την άλλη κοροϊδία αποδεικνύονται οι μεγαλεπήβολες κυβερνητικές δηλώσεις περί έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, με επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ, η οποία δεν φτάνει ούτε για να καλυφθεί η φετινή μείωση (κατά 41 εκατ. ευρώ) της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας, που προστέθηκε στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από πότε η ευθύνη του κράτους “πρόνοιας” αντικαθίσταται από την ατομική ευθύνη;
Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την «ατομική ευθύνη» στην προστασία από τον κορονοϊο, για να κρύψει τις ελλείψεις και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της, καθώς τόσο τα μέτρα της ατομικής προστασίας, όσο και οι κατευθύνσεις που δίνουν οι επιστήμονες προσκρούουν τελικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα της Υγείας.
«Άνθρακες» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης 2.000 προσλήψεις προσωπικού για δύο χρόνια.
Σήμερα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000, ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα. Δηλαδή σχεδόν το 40% - 50% των οργανικών θέσεων είναι κενά, με αποτέλεσμα (σε συνθήκες «κανονικότητας») τη σωματική και πνευματική εξουθένωση των υπηρετούντων υγειονομικών, τις συνθήκες «πολέμου» που επικρατούν σε κάθε εφημερία, τις πολύωρες αναμονές, τα αποδυναμωμένα Επείγοντα και άλλα τμήματα - κλινικές όλων των νοσοκομείων, τα πολύμηνα ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κ.ο.κ.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ διατηρεί κλειστά νοσοκομεία και δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα, Παναγία κ.λπ.), και τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν, πρέπει να ανοίξουν τώρα και να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση μισοκλείνει τρύπες, ανοίγει άλλες, «διαρρέει» ότι θα ανοίξουν κάποια απ' αυτά, με προσωπικό και εξοπλισμό «δανεικό» από νοσοκομεία που μετρούν αναρίθμητες ελλείψεις. Χαρακτηριστικά, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, εν κρυπτώ και με τη διαδικασία της επίταξης μεταφέρθηκε άρον άρον ο εξοπλισμός της ΜΕΘ σε άλλη μονάδα Υγείας της χώρας.
 Είναι δυνατόν, όταν είναι αποδεδειγμένο (από τη δεκαετία του 1950 ακόμη) ότι κατά μέσο όρο στις ΜΕΘ σώζονται 4 στους 5 οριστικά «χαμένους» από την κλασική ιατρική και ότι οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται κατά 50%, να παραμένουν κλειστά τα 100 κρεβάτια ΜΕΘ επειδή δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό; Σήμερα αντιστοιχούν μόλις 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό μικρότερο και από την Ιταλία. Απαιτούνται τουλάχιστον 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Είναι δυνατόν το 2020 να συζητάμε για επάρκεια σε μάσκες, αναλώσιμα, αναπνευστήρες (σημείωση: Οι πολυεθνικές αύξησαν την τιμή τους κατά 5 έως 10 φορές αυτές τις μέρες);
Είναι δυνατόν το 2020 να υπάρχει ουσιαστικά αδυναμία στην εξέταση λόγω έλλειψης εργαστηρίων και αναλώσιμων; 
Αυτό αλήθεια δεν αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός παράγει με μόνο σκοπό το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες;

«Μην τα φορτώνετε όλα στην "ατομική ευθύνη"

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ