Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

"Θα σε θάψω στο υπόγειο, θα σε βρουν νεκρό σε χαντάκι…” και άλλα διάφορα

Θα σε θάψω στο υπόγειο, θα σε βρουν νεκρό σε χαντάκι…” – Νέα επίθεση ενάντια σε ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εργαζόμενος δέχτηκε επίθεση επειδή “κάποιος πελάτης παραπονέθηκε πως τον κοίταξε στραβά”! «Όταν επέστρεψε από μια παραγγελία ο ιδιοκτήτης τον τραβούσε από το γιακά και τον έσπρωχνε επί δέκα λεπτά. Τον απείλησε ότι ”θα τον κατεβάσει στο υπόγειο και θα τον θάψει” ότι ”θα βάλει μπράβους και θα τον βρούνε νεκρό σε χαντάκι”, κ.α.!

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διανομείς φαγητού δεν είναι τα ατυχήματα στο δρόμο, γενικά κι αόριστα. Αλλά τα ίδια τα αφεντικά τους -που ευθύνονται ως ένα βαθμό ακόμα και για τα πρώτα.
Ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής επίθεσης εναντίον ενός ντελιβερά, στην περιοχή του Βαρδάρη, ανέδειξε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, δημοσιεύοντας την καταγγελία του συναδέλφου τους.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εργαζόμενος δέχτηκε επίθεση επειδή “κάποιος πελάτης παραπονέθηκε πως τον κοίταξε στραβά”! «Όταν επέστρεψε από μια παραγγελία ο ιδιοκτήτης τον τραβούσε από το γιακά και τον έσπρωχνε επί δέκα λεπτά. Τον απείλησε ότι ”θα τον κατεβάσει στο υπόγειο και θα τον θάψει” ότι ”θα βάλει μπράβους και θα τον βρούνε νεκρό σε χαντάκι”, κ.α.!
Ο διανομέας καταγγέλλει επίσης πως δούλευε στο μαγαζί τρεις μήνες υποασφαλισμένος (ως 4ωρος, ενώ εργαζόταν 6ήμερο-12ωρο), με δικό του μηχανάκι και μεταφορικά έξοδα, ενώ δεν του είχε καταβληθεί ούτε το δώρο Χριστουγέννων.
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα σημειώνεται πως αυτό είναι το τέταρτο περιστατικό εργοδοτικής βίας, κάτι που μόνο σύμπτωση δεν αποτελεί. Οι εργοδότες συμπεριφέρονται στους διανομείς, σαν να είναι δουλοπάροικοι, πατώντας στους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και την παντελή έλλειψη ελέγχων.
Η ανακοίνωση καλεί τους συναδέλφους διανομείς να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά και να δώσουν μαζικό “παρών” στη μοτοπορεία-κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα, τις 11, στο Βαρδάρη.




Εννιάωρο προσπαθεί να επιβάλει η «Leroy Merlin»
Κάλεσμα συνδικάτων στους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις εργοδοτικές πιέσεις
Την προσπάθεια τροποποίησης των συμβάσεων των εργαζομένων στην επιχείρηση «Leroy Merlin» και μετατροπής του ημερήσιου χρόνου εργασίας από 8ωρο σε 9ωρο, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήναςκαι ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.
Καλούν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν τη μετατροπή της σύμβασής τους.
«Η "Leroy Merlin" δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου! Χρειάζονται την υπογραφή μας για να αποσπάσουν από εμάς τη συναίνεση να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Δεν θα την δώσουμε!», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Οπως εξηγούν τα σωματεία, η εν λόγω πολυεθνική «βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αυξάνει συνεχώς τον τζίρο της και ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα, διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του λιανεμπορίου». Την ίδια στιγμή, «οι συνάδελφοι τόσο των καταστημάτων όσο και των κεντρικών εργάζονται σε συνθήκες διαρκούς και αφόρητης πίεσης, όπου επικρατούν το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες και ο διαρκής φόβος της απόλυσης». Στα παραπάνω προστίθεται η πρακτική της «ενοικίασης» εργαζομένων, που έχει κυριαρχήσει στις αποθήκες και σχεδιάζεται η επέκτασή της σε άλλα τμήματα.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν πως σε πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας καταγράφηκε μεγάλος αριθμός εργαζομένων να εργάζονται πέραν του 8ωρου. Με αφορμή αυτό, «η εργοδοσία αποφάσισε την αλλαγή των συμβάσεων, επιβάλλοντας ως νέο ωράριο το 9 π.μ. - 6 μ.μ., βαφτίζοντας την μία ώρα παραπάνω εργασίας διάλειμμα». Μάλιστα, η «Leroy Merlin» δεν πρωτοτυπεί καθώς, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η πρακτική αυτή αξιοποιείται το τελευταίο διάστημα κατά κόρον από τους εργοδότες σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις.
«Η απάντησή μας πρέπει να είναι η συσπείρωσή μας στο σωματείο και ο κοινός αγώνας που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και στην εργοδοσία που μόνο στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας της», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία, ενώ ξεκαθαρίζουν πως οι πρωτοβουλίες τους για να μπει φρένο στις ορέξεις της εργοδοσίας θα συνεχιστούν.