Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πολάκης ψευδόμενος…




 «Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας που χρώσταγε περίπου 930 εκατ. ευρώ και φέτος έχει 300 εκατ. ευρώ θετικό ταμειακό πλεόνασμα. Παραλάβαμε ένα σύστημα που είχε αποστελεχωθεί και σε τρία χρόνια έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι και είναι στα σκαριά να αναλάβουν άλλοι 5.500″. Τάδε έφη Π. Πολάκης για να «καθαρίσει» το όνομά του από όσα το τελευταίο διάστημα γράφονται και λέγονται (Documento 23/2/2019).
Είναι όμως έτσι; Γιατί αυτό που εισπράττει ο πολίτης είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τρέχουν και δε φτάνουν, και έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά ελλείψεις. Τι δε μας λέει ο κ. Πολάκης;
Λέει ο κ. Πολάκης: «Παραλάβαμε ένα σύστημα που είχε αποστελεχωθεί και σε τρία χρόνια έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι και είναι στα σκαριά να αναλάβουν άλλοι 5.500» . Τι δε λέει:
Τη στιγμή που τα νοσοκομεία αδειάζουν από προσωπικό, που οι ελλείψεις «χτυπάνε κόκκινο» και απειλούνται με λουκέτο κλινικές και τμήματα, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ διευρύνεται η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις γιατρών και νοσηλευτών.
1.      Το 2010 οι εργαζόμενοι στην Υγεία ήταν 104.000. Σήμερα κι ενώ οι ανάγκες είναι για περισσότερους από 104.000, οι εργαζόμενοι είναι 78.000, σταθεροί τα τελευταία τρία χρόνια, με κάποιες αυξομειώσεις με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ατομικές συμβάσεις η διάρκεια των οποίων, στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια).
2.      Οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το νοσοκομείο – επιχείρηση
3.      Οι 5.500 που υπόσχεται πότε και με ποια σχέση εργασίας θα προσληφθούν; Πάλι συμβασιούχοι τους οποίους θα πληρώνει το νοσοκομείο – επιχείρηση;
Λέει ο κ. Πολάκης: «Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας που χρώσταγε περίπου 930 εκατ. ευρώ και φέτος έχει 300 εκατ. ευρώ θετικό ταμειακό πλεόνασμα». Είναι έτσι και αν ναι πώς προέκυψε αυτό;
— Στα κρατικά νοσοκομεία μόνο το 85% των εργαζομένων πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο 15% πληρώνεται από το νοσοκομείο επιχείρηση (με έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία  – άμεσες επιπρόσθετες πληρωμές ασθενών – ασφαλισμένων). Το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού βαίνει μειούμενο και αυτό των ιδίων εσόδων των νοσοκομείων βαίνει ταχύτατα αυξανόμενο.
—  Οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στις μειώσεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018. Μόνο σε 6 χρόνια (από το 2013 μέχρι και το 2019), το πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για τα νοσοκομεία ξεπερνά το 30%. Και όπως ομολόγησε ο υπουργός, «η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», δηλαδή από τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων και δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους! Μόνο σε δύο χρόνια (2016 – 2017) περικόπηκαν 405 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.
Ψέματα, εμπαιγμός και κοροϊδία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Πολάκη για να κρύψουν την αντιλαϊκή πολιτική της που διαμόρφωσε τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και να εξωραΐσουν την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο χώρο της Υγείας.
Όσο για την Πολακιάδα, αναδύεται όλη η δυσοσμία του αστικού πολιτικού συστήματος.