Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Όταν οξύνονται οι ανταγωνισμοί...

«Είμαι έτοιμος για μια νέα Κρίση των Πυραύλων, αν την θέλετε» λέει ο Πούτιν προς τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια τέτοια κρίση, και πως η χώρα του έχει το πλεονέκτημα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα.
Στα σχόλιά του, που έγιναν αργά χθες το βράδυ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν για πρώτη φορά επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσιγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.
«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας) ...σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Θα το υπολογίσετε. Mach εννέα (η ταχύτητα των πυραύλων) και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (το βεληνεκές τους)».
Ο Πούτιν δήλωσε πως η ναυτική απάντησή του σε μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πως η Ρωσία θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ' ό,τι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος.
«Ο υπολογισμός δεν θα είναι υπέρ τους, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες, πρόσθεσε, όμως οι εντάσεις δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα.
«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε την αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων κατά τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα σήμερα τι θα σήμαινε αυτό. Ας υπολογίσουν (τους χρόνους πτήσης των πυραύλων)».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)