Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Διαίρει και βασίλευε



Πριν από μερικά χρόνια, σε μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών, εκφράζονταν εντελώς “αυθόρμητα” η άποψη, ότι έπρεπε να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός των υπαλλήλων(ιδιαίτερα του Δημοσίου) και να μειωθούν οι μισθοί τους.
Από την άλλη μεριά, μερίδα των υπαλλήλων, εξέφραζε την πάλι την “αυθόρμητη” άποψη, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν φοροκλέφτες.
Η εκδήλωση της κρίσης έδωσε την ευκαιρία στο κράτος - “διαιτητή”, να παρέμβει και να “δικαιώσει” και τους δυο! Χαράς ευαγγέλια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται(αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εργατουπάλληλων), αλλά και τις εισφορές τους να αυξάνονται. Προσδοκούσαν, ότι αν μειώνονταν οι δαπάνες του κράτους, κάτι θα περίσσευε και γι’ αυτούς.
Απ’ την άλλη μεριά, χαράς ευαγγέλια για τους εργατουπάλληλους που είδαν τους μισθούς τους να μικραίνουν εξαιτίας των μειώσεων μισθών και τηςς φορολογίας. Προσδοκούσαν, ότι αν αυξάνονταν τα έσοδα του κράτους, κάτι θα ’παιρναν κι αυτοί.
Πράγματι, οι δαπάνες μειώθηκαν και τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!!! Τι έγινε όμως με το περίσσευμα; Έγινε, “ανάπτυξη”: μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, φτηνότερο ή τζάμπα εργατικό δυναμικό, επιδοτήσεις  και εργολαβίες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Των οποίων οι ιδιοκτήτες – κοίτα σύμπτωση! – είναι και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. “Αντικειμενικοί” δημοσιογράφοι και εμπειρογνώμονες βάλθηκαν να μας πείσουν, ότι πρέπει να τους πούμε κι ευχαριστώ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ στο Παπαγεωργίου. Απόψεις περί “προνομιούχων” και “αυθόρμητες” προτάσεις για “ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ” αιωρούνται στον αέρα. Έχει γίνει πλέον κανόνας, το “καλά είναι, εκεί που δεν είμαι εγώ”. Λάδι στη φωτιά ρίχνουν Ενωτική Πρωτοβουλία και Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν ψήφους.
Και τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν παρά να είναι βούτυρο στο ψωμί της διοίκησης, η οποία εμφανίζεται ως ειρηνοποιός και αποδίδει δικαιοσύνη: τραβάτε ΟΛΟΙ γρηγορότερα κουπί!
Τώρα μάλιστα, που σύμφωνα με τις δηλώσεις της Διοίκησης αλλά και της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου, υπάρχει υπερπληθώρα κωπηλατών, η γαλέρα μπορεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ κερδοφορίας - συγγνώμη ταχύτητας θέλαμε να πούμε.
Συνάδελφοι, πότε θα σηκώσουμε τα κουπιά;