Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ομοιοπαθητική: Το επιστημονικοφανές… ξεμάτιασμα

Ομοιοπαθητική: Το επιστημονικοφανές… ξεμάτιασμα
Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //
Έχω γνωρίσει ανθρώπους που ξοδεύουν ικανό ποσοστό του πενιχρού εισοδήματός τους ανά μήνα στην ομοιοπαθητική. Άλλους να προσπαθούν να θεραπεύσουν την ωτίτιδα ή την ιογενή πνευμονία του παιδιού τους με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αρνούμενοι τη χρήση αντιβιοτικών (δεν σας φαίνεται λίγο εγκληματικό αυτό;). Μια φίλη, “μαρξίστρια” προσφεύγει στην ομοιοπαθητική για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή της. Μια άλλη μου ‘στειλε στο fb πρόσκληση για διάλεξη ομοιοπαθητικού (στάθηκε η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο). Κάποιοι, ακόμη πιο επικίνδυνοι, αντικαθιστούν τα εμβόλια με ομοιοπαθητικά “φάρμακα”.
-Και λοιπόν; θα μου πείτε. Πόσοι άλλοι τρέχουν σε αστρολόγους, ξεματιάστρες, καφετζούδες και προφήτες;
Πολλοί θα σας απαντήσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων και ελλοχεύουν κίνδυνοι. Μάλιστα, σε όλες αυτές τις αποκλίσεις από την λογική και την επιστήμη, παρατηρείται έξαρση και μια συνάφεια ανάμεσά τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μεταξύ δύο επισκέψεων στην ομοιοπαθητική, συμβουλεύονται τ’ άστρα ή σε ώρα ανάγκης, καταφεύγουν στη θεία τους (η θεία κάποιου άλλου) για ένα ξεμάτιασμα – ακόμη και τηλεφωνικό.
Η προσφυγή στον ανορθολογισμό και στην δεισιδαιμονία είναι χαρακτηριστικά των κοινωνιών σε κρίση. Των οποίων οι ιθύνοντες και οι θεσμοί τους όχι μόνο δεν καταπολεμούν αυτή την τάση αλλά την καλλιεργούν και την ενισχύουν με την προβολή τους. Είναι επίσης απόρροια της έλλειψης γνώσης, της παραπληροφόρησης, της άμβλυνσης ή της ανυπαρξίας ικανότητας κριτικής σκέψης.
για τη συνέχεια εδώ