Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η "υγιής" υγεία περιλαμβάνει επιχειρηματικότητα και τρομοκρατία

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης απαίτησαν με τη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 20 Ιούνη, στην είσοδο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, υγειονομικοί, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και συνταξιούχοι.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας, του Σωματείου Εργαζόμενων ΑΝΘ Θεαγενείου, του Σωματείου Εργαζόμενων ΑΧΕΠΑ, του Σωματείου Συνταξιούχων IKA Νομού Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλων των Ταμείων που προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με νέα συγκέντρωση, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 10 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.Κάλεσαν το λαό σε κοινό μέτωπο να παλέψει για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και παροχή όλων των υπηρεσιών αποκλειστικά από το κράτος. Για πλήρη και απολύτως δωρεάν παροχή σε όλους όλων των υπηρεσιών Υγείας (πρόληψη, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακο, υγειονομικό υλικό κλπ.) χωρίς πλαφόν και περικοπές. Για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με παντός είδους προσωρινή απασχόληση. Για δημόσια ΠΦΥ που θα είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη, θα λειτουργεί με δημόσια ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς και εκπαίδευσης, την οικογένεια, σε όλους τους δήμους και σε όλες τις πόλεις. Που θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου όλες τις ανάγκες υγιών και ασθενών με πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας. Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, ΚΥ, τον ΕΟΠΥΥ, για την πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπειών.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια, παρουσιάσθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας με τις ουρές στις εφημερίες, στις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες.
Καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας ζουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς, τις απλήρωτες βάρδιες, την αύξηση των χρόνων δουλειάς μέχρι και τα 67. Μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2.500.

ΟΕΝΓΕ
Καταγγέλλει κρούσματα τρομοκράτησης εργαζομένων και συνδικαλιστών σε νοσοκομεία

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας,καταγγέλλοντας τα κρούσματα τρομοκράτησης εργαζόμενου και συνδικαλιστή αντίστοιχα στα Νοσοκομεία «Ασκληπιείο Βούλας» και «Ευαγγελισμός», που κλήθηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων γιατί ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων. Τις απειλές που εκτοξεύτηκαν ενάντια σε εργαζόμενους στο Ασκληπιείο Βούλας, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της και η ΕΙΝΑΠ.
Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ Όλγας Ιορδανίδου η οποία τη Δευτέρα 18/6/18 απείλησε με πειθαρχική δίωξη το συνάδελφο Αντώνη Καραβά, μέλος του Σωματείου των Εργαζομένων στο "Ασκληπιείο" Βούλας, με στόχο να τον τρομοκρατήσει και να μη δώσει ραδιοφωνική συνέντευξη για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου.
Η διοικήτρια έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ότι "σύμφωνα με τον νόμο, ο συνάδελφος δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα του νοσοκομείου επειδή δεν είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής" και απείλησε ότι "αν το πράξει θα λάβει τα μέτρα της".
Είναι το δεύτερο κρούσμα επιχείρησης τρομοκράτησης μέσα σε λίγες μέρες. Η διοίκηση του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" κάλεσε τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων και εκπρόσωπο των γιατρών στο διοικητικό συμβούλιο, Ηλία Σιώρα, για να του κλείσει το στόμα επειδή έβγαλε στη δημοσιότητα τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στο πετσί τους ασθενείς και εργαζόμενοι.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Θέλουν τους εργαζόμενους χειροκροτητές της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι δήθεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Θέλουν εργαζόμενους να λιβανίζουν το έργο της κυβέρνησης και να κουκουλώνουν τα τεράστια προβλήματα ασθενών και συναδέλφων ώστε να βγαίνει λάδι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Θέλουν τους εργαζόμενους σκυφτούς και θυμωμένους.
Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Δίνουμε απάντηση κλιμακώνοντας τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει ασθενείς και υγειονομικούς για τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».