Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Σύσκεψη σωματείων για τα προβλήματα της υγείας στην περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας

Δελτίο Τύπου

            Την Πέμπτη 7/6/2018, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας, έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων Θεαγενείου και ΑΧΕΠΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το παρακάτω ψήφισμα όπως επίσης και κινητοποίηση την Τετάρτη 20/6 στις 10:00 π.μ. έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
ΨΗΦΙΣΜΑ
            Ο λαός της Θεσσαλονίκης ζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στο χώρο της υγείας με τις ουρές στις εφημερίες, στις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, στα νοσοκομεία της περιοχής μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες.
            Από την άλλη οι κάτοικοι των νομών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναγκάζονται στην εσωτερική  μετανάστευση στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή στον ιδιωτικό τομέα με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όταν στον τόπο τους δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες μονάδες υγείας.
            Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό, τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς, την αύξηση των χρόνων δουλειάς μέχρι και τα 67.
            Η κατάσταση στους χώρους της Υγείας
l  Νοσοκομεία και ΚΥ
            Για το 2018 προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 363 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που προστίθεται στην κατά 22,5% μείωση του 2016.  Μαζί με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές φτάνουν τα 638 εκ. ευρώ. Ως αντίβαρο, λειτουργεί η αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας, που υπολογίζεται σε 717 εκ. ευρώ, αλλά και η δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης να χρηματοδοτεί τη δημιουργία και τον εξοπλισμό μονάδων υγείας με προοπτική την αντικατάσταση της κρατικής δαπάνης στην  επιπλέον τοπική φορολογία.
            Οι προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας είναι ελάχιστες. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια, επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις κλπ.), οι οποίοι στην ουσία αντικαθιστούν αυτούς που έληξε η σύμβασή τους και δεν πληρώνονται από το κράτος αλλά από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να “βογκάνε” από έλλειψη προσωπικού.  Ταυτόχρονα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργείται η σταθερή εργασία των νοσοκομειακών γιατρών ενώ το μέτρο αυτό αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2500.
l  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
            Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών. Μόνο σαν αστείο μπορεί να εκληφθεί, ότι θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της υγείας, φροντίδα σε ενήλικες, παιδιά και χρόνια πάσχοντες. Ένας γενικός γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος καλούνται να εξυπηρετήσουν 2.500 άτομα, ένας παιδίατρος 1.500 παιδιά, όπου επιπλέον θα λειτουργούν ως “κόφτες” ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση των ήδη πετσοκομμένων προϋπολογισμών. Ακόμα και αν αναπτυχθούν πλήρως οι ΤΟΜΥ δε θα μπορούν να παρέχουν παρά μόνο μια υποτυπώδη εξέταση και συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
            Συγκεκριμένα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να λειτουργούν 10 ΤΟΜΥ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία άλλων 3 για φέτος. H λειτουργία στα περισσότερα γίνεται από το μεσημέρι και μετά (στη Δυτική Θεσσαλονίκης έως τις 21:00 και Ανατολική Θεσσαλονίκη έως τις 22:00). Ουσιαστικά λειτουργούν μέσα στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και άρα δεν γίνονται τα αντίστοιχα ιατρεία εκείνη την ώρα. Στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή 8/6 δεν είχε τακτοποιηθεί το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεν περιλαμβάνουν εργαστήριαΩστόσο ακόμα και αν αναπτυχθούν πλήρως οι ΤΟΜΥ δε θα μπορούν να παρέχουν παρά μόνο μια υποτυπώδη εξέταση και συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
l  Ιδιωτική υγεία
Οι μειώσεις των μισθών από το 2011 αγγίζουν το 45%. Η απληρωσιά ζει και βασιλεύει με χρωστούμενα πολλών μηνών. Το κλίμα της τρομοκρατίας έχει ενταθεί, με την εργοδοσία να προβαίνει σε παρακολούθηση και απολύσεις προσωπικού. Οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών σε πολλούς χώρους είναι άθλιες, όπως και αυτές της νοσηλείας των ασθενών. Οι υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίας, επισφραγίζουν την ανοχή και συνενοχή του κράτους σ’ αυτά τα φαινόμενα.
            Η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας (ελλείψεις σε υλικό, λίστες αναμονής για χειρουργεία και θεραπεία, κατάργηση εξετάσεων κ.α.), οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας απ’ τη μια την κερδοφορία του και επιβαρύνοντας απ’ την άλλη τις τσέπες των ασθενών. Σε αυτά τα πλαίσια - της αύξησης της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της υγείας - εντάσσεται και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. 
l  Φάρμακο
            Στο όνομα του “εξορθολογισμού” των δαπανών έχει μειωθεί η συμμετοχή κράτους και ασφαλιστικών ταμείων κατά 57,7% σε σχέση με το 2009, ταυτόχρονα όμως έχει ανέβει η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 43%!
Συμπεράσματα
            Τα παραπάνω είναι συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που παρά τις επιμέρους διαφορές τους υπηρετούν τον ίδιο στόχο, την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας, την ανταποδοτικότητα των παροχών και την ατομική ευθύνη των ασθενών. Ενισχύουν τα επιχειρηματικά κριτήρια λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην υγεία, επιδεινώνουν του όρους δουλειάς και αμοιβής των εργαζόμενων υγειονομικών.
            Η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε έχει σαν κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με τη μείωση του λεγόμενου “μισθολογικού” και “μη μισθολογικού κόστους”, που σημαίνει επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού και των όρων δουλειάς και αμοιβής των υγειονομικών. Σε μια  τέτοια “ανάπτυξη” δεν υπάρχουν λεφτά για τις τεράστιες λαϊκές -  κοινωνικές ανάγκες, όμως υπάρχουν και περισσεύουν για τη χρηματοδότηση των εγκληματικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ με το 2% του ΑΕΠ.
             Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πατώντας στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, προβάλουν το «ανθρώπινο πρόσωπο» του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης. Δεν είναι καθόλου τυχαία η προβολή της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για την ίδρυση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Επιδιώκουν να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη, ότι  από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών μπορεί να περισσέψει και κανένα «ψίχουλο». Να θεωρούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, όχι ως δικαίωμά τους, αλλά ως αντικείμενο φιλανθρωπίας. Άλλωστε τα χρήματα που θα διατεθούν, αποτελούν στην ουσία ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων κερδών του Ομίλου από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και των μέτρων στήριξής του από το κράτος όπως, ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και παντός είδους επιδοτήσεις που και αυτές πλήρωσαν οι εργαζόμενοι.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψουν για:
·        Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας και παροχή όλων των υπηρεσιών αποκλειστικά από το κράτος.
·        Πλήρη και απολύτως δωρεάν παροχή σε όλους, όλων των υπηρεσιών υγείας (πρόληψη, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακο, υγειονομικό υλικό κλπ.) χωρίς πλαφόν και περικοπές.
·        Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων  με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,   με αξιοπρεπείς μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 751€ για όσους πληρώνονται με τον βασικό μισθό,  που θα αποτελεί ως βάση για τον ανάλογο υπολογισμό των αυξήσεων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με παντός είδους προσωρινή απασχόληση.
·        Δημόσια ΠΦΥ που θα είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη, θα λειτουργεί με δημόσια ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς και εκπαίδευσης, την οικογένεια, σε όλους τους δήμους και σε όλες τις πόλεις. Που θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου όλες τις ανάγκες υγιών και ασθενών με πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και δημόσιας υγείας.
·        Κρατικά νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.
·        Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Νοσοκομεία, ΚΥ. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπειών.
·        Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων (μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων) και των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας.
·        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση Τετάρτη 20/6 στις 10:00 π.μ. έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ