Δραματική αύξηση της χρήσης κάνναβης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, λόγω του προπαγανδιστικού καταιγισμού που εξαπολύουν οικονομικά λόμπι για τα «θεραπευτικά οφέλη» και την ακινδυνότητά της. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται σε θεραπευτικά προγράμματα ζητώντας απεξάρτηση από την κάνναβη (αυξήθηκαν κατά 76% σε μια δεκαετία). Αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών και, παρ' όλα αυτά, κατεύθυνση για περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», δηλαδή της διαχείρισης του προβλήματος.
Αυτά είναι τα κεντρικά σημεία της «Ευρωπαϊκής Εκθεσης για τα ναρκωτικά 2018» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά σημαντικά στοιχεία της Εκθεσης:
Πάνω από 92 εκατομμύρια ενήλικες (περίπου ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ηλικίας 15 - 64 ετών) στην ΕΕ εκτιμάται ότι έχουν κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οσοι αναφέρουν χρήση ναρκωτικών, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, το πιθανότερο είναι να αναφέρουν χρήση κάνναβης (88 εκατομμύρια ενήλικες). Περίπου 18,9 εκατομμύρια άνθρωποι 15 - 34 ετών έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο, τα 10 εκατομμύρια έκαναν χρήση κάνναβης. Οι περισσότερες χώρες αναφέρουν αυξημένα ποσοστά χρήσης κάνναβης τον τελευταίο χρόνο από νεαρούς ενήλικες.
Αύξηση των αιτημάτων για θεραπεία από την κάνναβη
Μόνο σε ένα χρόνο, το 2016, περισσότερα από 150.000 άτομα στην Ευρώπη απευθύνθηκαν σε θεραπευτικά προγράμματα για απεξάρτηση από την κάνναβη. Απ' αυτούς 83.000 ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά.
Σε 25 χώρες, που διαθέτουν στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά 76% σε μια δεκαετία (2006 - 2016).
«Αυτή η αύξηση οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως η μεταβολή της αντίληψης περί των κινδύνων από τη χρήση κάνναβης, η διαθεσιμότητα προϊόντων υψηλότερης δραστικότητας κ.ά.», σημειώνει η Εκθεση.
Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας, στους 16χρονους μαθητές, μόνο σε τέσσερα χρόνια (2011 - 2015) έχει διπλασιαστεί το ποσοστό της ανοχής ως προς τη χρήση της κάνναβης (από το 12% ανέβηκε στο 23%). Συγκεκριμένα: Το 36,5% των 16χρονων μαθητών θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης. Στην Αττική το ποσοστό είναι 42,4% και στον νομό Θεσσαλονίκης 39,6%!
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του που τώρα είναι στην κυβέρνηση, έχουν σηκώσει στις πλάτες τους, κι ως αντιπολίτευση διαχρονικά, μεγάλο βάρος για την προώθηση και τη διάδοση αντιδραστικών και αντιεπιστημονικών θεωριών και ιδεολογημάτων για την αθωότητα της κάνναβης, ιδιαίτερα στη νεολαία, παίζοντας ρώσικη ρουλέτα στην πλάτη της.
Τα ιδεολογήματά τους στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων ανάμεσα σε δύο δρόμους (αποποινικοποίηση ή φυλακή), πάντα εντός καπιταλιστικού συστήματος.
Τεράστια κέρδη από την αγοραπωλησία κάνναβης
Τα προϊόντα κάνναβης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών στην ΕΕ, με αξία η οποία εκτιμάται σε τουλάχιστον 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ(πιθανό εύρος τιμών από 8,4 έως 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
Από το 2006 παρατηρείται μεγάλη αύξηση της δραστικότητας (περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη THC) στη ρητίνη κάνναβης. Η αυξανόμενη δραστικότητα της ρητίνης οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή εντατικών μεθόδων παραγωγής στην Ευρώπη, στην καλλιέργεια φυτών υψηλής δραστικότητας.
Οσοι στηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης αποσκοπούν σε οφέλη οικονομικά και πολιτικά. Ακόμα και στις νόμιμες ουσίες (καπνός, αλκοόλ) τα τεράστια κέρδη έρχονται από το λαθρεμπόριο, που ανθεί δίπλα στο νόμιμο εμπόριο και αποτελεί πρόβλημα για τις καπιταλιστικές οικονομίες, όχι για τις συνέπειές τους στο άτομο και την κοινωνία, αλλά για την απώλεια εσόδων από τη φορολογία.
Το τελικό στάδιο παρασκευής ηρωίνης σε Ολλανδία και Τσεχία για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς
Η ηρωίνη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν, χώρα η οποία εξακολουθεί να έχει πάνω από το 90% της παράνομης παραγωγής οπίου στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, εντοπίζονται αρκετά εργαστήρια για τη μετατροπή μορφίνης σε ηρωίνη στην Ολλανδία και την Τσέχικη Δημοκρατία.
Οι λόγοι για αυτήν τη μεταβολή είναι ότι οι συγκεκριμένες χώρες, λόγω της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, έχουν μετατραπεί σε κέντρα διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών, ευνοώντας συγχρόνως τους προμηθευτές που επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος με τη μεταφορά των τελικών σταδίων παρασκευής της ηρωίνης στην Ευρώπη, καθώς οι πρόδρομες ουσίες (π.χ. οξικός ανυδρίτης) διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι στις οπιοπαραγωγούς χώρες. Επίσης, η παρασκευή του ναρκωτικού πλησιέστερα στην αγορά κατανάλωσης μειώνει τον κίνδυνο κατάσχεσης.
Εκτός από την ηρωίνη κατάσχονται στις ευρωπαϊκές χώρες και άλλα προϊόντα οπιοειδών (βουπρενορφίνη, μεθαδόνη κ.ά.). Να σημειωθεί ότι στις χώρες της ΕΕ η χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης γίνεται από τις αντίστοιχες δομές για την υποκατάσταση, επιβεβαιώνοντας ότι παρότι είναι νόμιμα, με μεγάλη ευκολία εκτρέπονται στην παράνομη αγορά.
«Με αεροπλάνα και βαπόρια» η διακίνηση
Η ηρωίνη εισέρχεται στην Ευρώπη από τις «κλασικές» τέσσερις οδούς διακίνησης. Κυριότερες η βαλκανική, η οποία διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και στη συνέχεια σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ενώ ένα νέο παρακλάδι με διαρκώς πιο έντονη κινητικότητα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η διακίνηση μέσω Συρίας και Ιράκ.
Συνεχίζεται η αυξητική πορεία της κοκαΐνης. Στην Ευρώπη μεταφέρεται μέσω επιβατικών πτήσεων, ιδιωτικών αεροσκαφών, θαλαμηγών και εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσιων μεταφορών.
Αύξηση του αριθμού των θανάτων από υπερβολική δόση
Για άλλη μια χρονιά, συνεχίζει να παρουσιάζεται αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση στην Ευρώπη, με τα οπιοειδή να κυριαρχούν. Στη Σκοτία, το 2016 οι θάνατοι που συνδέονται με την ηρωίνη ή τη μορφίνη αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη Γαλλία, η ηρωίνη ενοχοποιήθηκε για το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση το 2015, έναντι 15% το 2012. Στην Αγγλία και την Ουαλία οι θάνατοι από ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά 18%, 1.177 θάνατοι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2015).
Στις τοξικολογικές εκθέσεις αναφέρονται τακτικά η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα για την οποία δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικά...
Να θυμίσουμε ότι το ιδεολόγημα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία και την επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) ήταν η μείωση των θανάτων από ναρκωτικά. Η χορήγησή τους είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με το φαινόμενο των «ξαφνικών» θανάτων των υπό θεραπεία χρηστών. Στη Δανία, πρόσφατα στοιχεία έδειχναν ότι το 45% των θανάτων από χρήση ουσιών προέρχεται από τη χρήση μεθαδόνης. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία «Bayer» εισάγει στην αγορά το 1898 την ηρωίνη ως υποκατάστατο της μορφίνης και η «Hoecsht» παράγει τη μεθαδόνη στη ναζιστική Γερμανία το 1943 ως υποκατάστατο της ηρωίνης.
Ναλοξόνη, το νέο ναρκωτικό για κατ' οίκον χρήση
Η ναλοξόνη είναι φαρμακευτική ουσία, ανταγωνιστής των οπιοειδών, που μπορεί να αντιστρέψει τις επιδράσεις της λήψης υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν επίσημα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και από πληρώματα ασθενοφόρων. Το 2017 υπήρχαν 16 προγράμματα διάθεσης ναλοξόνης για κατ' οίκον χρήση σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την παρουσίαση της Εκθεσης διατυπώθηκε το αίτημα να εφαρμοστεί ανάλογο πρόγραμμα διάθεσης ναλοξόνης και από τον ΟΚΑΝΑ.
Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης. Είναι προγράμματα που στηρίζονται στην ιατρικοποίηση του προβλήματος (δηλαδή τη μετατόπιση των προβλημάτων από το κοινωνικό στο ιατρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη συσκότιση των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα). Οι ανταγωνιστές είναι γνωστές ουσίες εδώ και δεκαετίες, που μπλοκάρουν τους οπιούχους υποδοχείς στον εγκέφαλο. Στοχεύουν στον οργανικό έλεγχο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν προγράμματα θεραπείας. Ηδη ιδιώτες εμπλέκονται εδώ και πολλά χρόνια (παράνομα και με τις «πλάτες» όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων) στη λειτουργία και τη χορήγηση προγραμμάτων ναλοξόνης και ναλτρεξόνης, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά κέρδη εμπορευματοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο.