Τα υπερπλεονάσματα να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος
Έχοντας εξασφαλίσει πάμφθηνη εργασία μέσω των εκατοντάδων αντεργατικών μνημονιακών μέτρων, που θα παραμείνουν και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ο ΣΕΒ θέτει ως προτεραιότητα της «επόμενης μέρας» τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την κατανομή του «δημοσιονομικού χώρου», οι βιομήχανοι ζητούν, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων, να χρησιμοποιηθούν τα υπερπλεονάσματα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών.
«Η υπερφορολόγηση και η υπερπροοδευτικότητα των φορολογικών συντελεστών προκαλούν στρεβλώσεις»,τονίζει ο ΣΕΒ, «καθώς οδηγούν την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλότερα επίπεδα (χαμηλές επενδύσεις, χαμηλή απασχόληση), στην παρανομία (αδήλωτη εργασία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο) και στο εξωτερικό (brain drain, οικονομική μετανάστευση επιχειρήσεων)».
Φτάνοντας στο δια ταύτα, επισημαίνει πως «οι τάσεις αυτές μπορούν να ανατραπούν με προσεκτικές και σταδιακές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών και μείωση της υπερπροοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος». Μάλιστα, θέλοντας να του πούμε και «ευχαριστώ»... που το ξεζούμισμα του λαού θα μετατραπεί σε φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΣΕΒ αναφέρει προκλητικά πως αυτό πρέπει να γίνει «όχι γιατί έτσι ωφελούνται οι πλούσιοι, το κεφάλαιο κλπ., αλλά γιατί έτσι εξυπηρετείται η αξιοκρατία και αμείβεται η επιχειρηματική επιτυχία και η επαγγελματική προσπάθεια, ενώ δημιουργούνται και περισσότεροι πόροι για αποταμίευση και επενδύσεις»!
Πάντως, αν και ο ΣΕΒ νοιάζεται τόσο πολύ... για τη μείωση της «υψηλής» φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τάσσεται ανεπιφύλαχτα υπέρ της μείωσης των συντάξεων και του Αφορολόγητου που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 και το 2020, υποστηρίζοντας ότι «έτσι αντιμετωπίζονται τα αυξανόμενα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον, λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και επιπλέον διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να διαμοιράζεται το φορολογικό βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους (να πληρώνουν όλοι από λίγα και όχι λίγοι από πολλά) και να ανταμείβεται η συμμετοχή των ατόμων υψηλών δεξιοτήτων και προσόντων στην αγορά εργασίας»!