Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις επικουρικών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Δεκάδες επικουρικοί από διάφορα νοσοκομεία, η ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Ασκληπιείο, «Αγιος Σάββας», Νίκαιας, ΚΑΤ, Θριάσιο) καθώς και η Επιτροπή Αγώνα επικουρικών και συμβασιούχων του Νοσοκομείου «Ελενα» συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός και η οργάνωση με καλύτερους όρους αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να μην απολυθεί κανείς επικουρικός και συμβασιούχος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα για συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα ελαστικά εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο, ώστε να μπουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στη δράση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ τους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση επικουρικών στο υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα.
«Οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500. Ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διοριστούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών, και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, καθώς δεν θα έχει καλυφθεί ούτε το 50% των κενών θέσεων. Αυτοί που έλεγαν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα τα επικαλούνται για να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης...», τόνισε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.
«Οι ελαστικά εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι περίπου 15.000, οι οποίοι θα απολυθούν διαδοχικά μέχρι το τέλος του 2018 και η αναπλήρωση αυτών δεν θα γίνει ούτε κατ' ελάχιστο. Οσα λέει η κυβέρνηση περί προσλήψεων, εναποθέτοντας τα πάντα στο τέλος των μνημονίων, τα αξιοποιεί για να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων», επισήμανε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα των νοσοκομείων αν προχωρήσουν οι απολύσεις.
Απλήρωτοι πάνω από 100 επικουρικοί στην Κέρκυρα
Μαζί με την προοπτική των απολύσεων, οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν και την απληρωσιά.
Χαρακτηριστικά, πάνω από 100 επικουρικοί που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ) είναι απλήρωτοι από τις 10 Γενάρη, καθώς δεν έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα σχετικά εντάλματα πληρωμής για τη μισθοδοσία του Γενάρη και τις εφημερίες - υπερωρίες του Δεκέμβρη του 2017 και του Γενάρη του 2018.
Τα παραπάνω καταγγέλλουν η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΚ, επισημαίνοντας ότι η επίσημη δικαιολογία που έχει δοθεί είναι πως ο νέος επίτροπος ζήτησε χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει όλα τα σχετικά εντάλματα με αποτέλεσμα να μην καταχωρηθεί εγκαίρως στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών η σχετική μισθοδοσία, ενώ δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής όλων των συμβασιούχων με συμβάσεις άνω των 24 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τμήματος Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 15/12/2017 ορίζει ρητά την καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
«Ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν επαρκεί για την πληρωμή του συνόλου των εφημεριών - υπερωριών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή τους έως ότου εγκριθεί νέο κονδύλιο από τον νέο προϋπολογισμό», τονίζουν η Ενωση Γιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων. Και ξεκαθαρίζουν: «Τα προβλήματα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελούν συνέπειες της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα χνάρια των προκατόχων της ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (...) Μια πολιτική που υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ στο χώρο της Υγείας και προωθεί τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, stage, ατομικές συμβάσεις), την υπερεργασία, την εκμετάλλευση με απλήρωτη εργασία, με όλο και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, την υποχρηματοδότηση».
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προσανατολίζονται σε αγωνιστικές δράσεις το επόμενο διάστημα, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Στάση εργασίας την 1η Μάρτη
Στο μεταξύ, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΟΕΝΓΕτην πολύμηνη καθυστέρηση της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που - σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Ομοσπονδία - δικαιώνει την προσφυγή της ενάντια στις μνημονιακές περικοπές του ιατρικού μισθολογίου το 2012.
Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 2/12/2016 και η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την άμεση δημοσίευση της απόφασης και την ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών.
Σ' αυτό το πλαίσιο προκηρύσσει στάση εργασίας την Πέμπτη 1/3(από 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στις 12.30 μ.μ.