Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Παλιά αλυσίδες, σήμερα βραχιόλι… Η Amazon άνοιξε το δρόμο…


Από atexnos.gr
Η Amazon κατοχύρωσε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει, μέσω ενός βραχιολιού, να ανιχνεύονται οι κινήσεις των χεριών των υπαλλήλων της στις αποθήκες προκειμένου να παρακολουθεί την εργασία τους.
Αυτό το σύστημα «ανίχνευσης (…) των κινήσεων των χεριών ενός υπαλλήλου (…) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ολοκλήρωσης των έργων που τους έχουν ανατεθεί» όπως την απογραφή κα την προετοιμασία των παραγγελιών, εξηγείται στα επίσημα έγγραφα που σχετίζονται με αυτήν την ευρεσιτεχνία, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τα οποία δημοσίευσε ο ιστότοπος Geekwire.
Η συσκευή «προβλέπεται να τοποθετείται (…) κοντά στο χέρι ώστε να εκπέμπει δονήσεις» οι οποίες θα κατευθύνουν τον εργαζόμενο, σημειώνεται στο έγγραφο.
Η ιδέα έχει ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί για να μπορεί η Amazon να ελέγξει το πώς δουλεύουν οι εργαζόμενοί της. Φαίνεται πως προς το παρόν αποτράπηκε η εφαρμογή του στην Ιταλία.
Η όλη ιδέα, σύμφωνα με τον Τύπο, ήταν να εξακριβωθεί αν οι εργαζόμενοι είναι αρκετά γρήγοροι και παραγωγικοί.
Όπως σημειώνει στο σχετικό της άρθρο και η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη το GeekWire, «η Amazon έχει επαξίως κερδίσει ήδη τη φήμη της εταιρείας που μετατρέπει τους , πενιχρώς αμειβόμενους, εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon πρωτοπορεί στην εφαρμογή απάνθρωπων ρυθμών και συνθηκών εργασίας. Οι εντατικοί ρυθμοί υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο και οι απαρέγκλιτοι στόχοι που τίθενται στους εργαζομένους, είναι φορές που δεν τους επιτρέπει να παρεκκλίνουν ούτε δευτερόλεπτο για να πάνε στην τουαλέτα.