Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό
Τα συγχαρητήρια που παίρνει από τους «θεσμούς» και γι' αυτήν της την «επιτυχία» - που ξεκίνησαν αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - αποτελούν βέβαια μια ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσής της στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς, όπως και τα... «μεταπτυχιακά» της στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού.Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί, όπως το συνηθίζει συνολικότερα άλλωστε, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ως δήθεν ένδειξη της... φιλολαϊκής της πολιτικής.
Για το 2018, το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (κρατική και ασφαλιστική δαπάνη) παραμένει στο 1,94 δισ. ευρώ, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό το «σταθερό», αλλά άγρια πετσοκομμένο κονδύλι σημαίνει μονιμοποίηση της κρατικής υποχρηματοδότησης και αντίστοιχα μονιμοποίηση των αυξημένων πληρωμών των ασθενών για την αγορά των φαρμάκων. Γι' αυτό πανηγυρίζουν κυβέρνηση, «θεσμοί» και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού πετυχαίνουν να μειώνεται το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η εμφανιζόμενη τήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα ίδια επίπεδα είναι πλαστή, καθώς στο ποσό αυτό έχουν συμπεριληφθεί οι δαπάνες για τα εμβόλια (για τα οποία πριν υπήρχε ξεχωριστό κονδύλι), αλλά και οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων σε φάρμακα.
Η περικοπή και τα «πλαφόν» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των πληρωμών των ασθενών (μεσοσταθμικά, από το 9% έχουν ανέβει περίπου στο 30%), υπολογίζοντας μάλιστα μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας», δηλαδή αυτά που συνταγογραφούνται και ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους.
Στην πράξη, τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονται τυπικά (0% - 10% - 25%). Εργαλείο για αυτό είναι η καθιέρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής», με βάση την οποία υπολογίζονται τα ποσοστά συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ και η οποία είναι μικρότερη της πραγματικής - λιανικής τιμής των φαρμάκων. Τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής την πληρώνουν οι ασθενείς, όπως επίσης και το 1 ευρώ ανά συνταγή (το οποίο αφαιρείται από τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ). Ετσι, η συμμετοχή του ασθενούς μπορεί τελικά από το 25% να φτάσει ακόμα και στο 80% για ένα φάρμακο...
Στα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν επίσης τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας»(συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), των οποίων η τιμή πρόσφατα «απελευθερώθηκε» και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς, αλλά και τα 10 ευρώ που έχει γίνει καθεστώς να πληρώνουν οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση στους γιατρούς, καθώς θεωρούνται ότι είναι εκτός των «δωρεάν επισκέψεων».
Με όλα αυτά κατέληξε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009.
Το παραμύθι πίσω από την «κάλυψη των ανασφάλιστων»
Ειδικά για τους ανασφάλιστους, η δαπάνη για τις παροχές προς αυτούς έχει ανατεθεί στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή προκύπτει από τα χρήματα που καταβάλλουν ως εισφορές οι εργαζόμενοι. Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, με εξαίρεση όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο, που δεν πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα (υπόκεινται ωστόσο και αυτοί σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την «ασφαλιστική τιμή», τα ΜΗΣΥΦΑ κ.ο.κ.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2018 θα είναι μειωμένη κατά 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2017 ήταν μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, η κυβέρνηση περιέκοψε 426 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ!
Από την περικοπή του 2018 «γλίτωσαν» μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων. Αυτό το ποσό, βέβαια, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση να καλύψει, έστω και στοιχειωδώς, τις ανάγκες των περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων. Με τα 67 ευρώ που αναλογούν από την κρατική χρηματοδότηση για κάθε ανασφάλιστο, ίσα ίσα που καλύπτεται η δαπάνη για να κάνουν δύο εποχικά εμβόλια... Ολα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. ακριβά παιδικά εμβόλια, φάρμακα για εποχικές και χρόνιες παθήσεις, υγειονομικό υλικό, εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικοί και προγεννητικοί έλεγχοι, χειρουργεία κ.ά., πώς θα πληρωθούν από τον υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ;
Νέος μποναμάς στους φαρμακοβιομήχανους
Στην τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» (ψηφίστηκε στη Βουλή στις 22/12/2017) προβλέπεται η αναδρομική αύξηση της επιτρεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για το 2017 κατά 30 εκατ. ευρώ (από 550 εκατ. ευρώ σε 580 εκατ. ευρώ). Ως αιτιολογία αναφέρεται η κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των μεταναστών, των απόρων και των ανασφάλιστων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ισα ίσα, με την τεράστια μείωση που καταγράφεται παραπάνω στην κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως και με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, η κυβερνητική τροπολογία αυξάνει το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης!
Η επίκληση της κάλυψης των μεταναστών, απόρων και ανασφάλιστων αποτελεί «άδειο πουκάμισο», αφού από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε 1 ευρώ. Πρακτικά, η ανάθεση αυτής της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με το τεράστιο «τσεκούρι» στην κρατική χρηματοδότησή τους, σημαίνει ότι η δαπάνη γι' αυτούς τους ανθρώπους έχει «μοιραστεί» στους υπόλοιπους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, μέσω της φορολογίας και των αυξημένων εισφορών στον κλάδο Υγείας. Είναι η πολιτική «παίρνω από τους φτωχούς για να δώσω στους εξαθλιωμένους»...
Ενώ αυτή η ρύθμιση σε τίποτα δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους κ.λπ., στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με «χριστουγεννιάτικο μποναμά» 30 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακέμπορους, καθώς η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ κατά 30 εκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθεί ως ποσό που θα έπρεπε να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι στον ΕΟΠΥΥ, ως υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αιτήματα αιχμής για το Φάρμακο
Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την απατηλή προπαγάνδα που την συνοδεύει, ο λαός έχει συμφέρον να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:
- Την καθολική, πλήρη και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και εμβολίων με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Να διεκδικήσει την κατάργηση των διαφόρων λιστών των φαρμάκων («αρνητική λίστα», ΜΗΣΥΦΑ, ΓΕΔΙΦΑ) και όλα τα φάρμακα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται με κρατική χρηματοδότηση. Να καταργηθεί η λεγόμενη «ασφαλιστική τιμή», να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποζημιώνονται όλα τα φάρμακα με βάση τη λιανική τιμή τους, χωρίς συμπληρωμές από τους ασθενείς.
- Την κατάργηση του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Στους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα, με ευθύνη της δημόσιας μονάδας που τους παρακολουθεί και τους περιθάλπει.
- Την επαρκή και δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού, ειδικής διατροφής και υλικών για τον έλεγχο χρονίως πασχόντων.