Την ίδια ακριβώς διάταξη ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, την οποία πήγε να περάσει «νύχτα» το Δεκέμβρη και στη συνέχεια απέσυρε προσωρινά, επανακατέθεσε χτες μέσα στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Με αυτήν τη νέα παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων, επιβάλλονται νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς ορίζεται ότι για τη λήψη απεργιακής απόφασης απαιτείται Γενική Συνέλευση με απαρτία το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) έως το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) που απαιτούνταν μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) προστίθεται παράγραφος που ορίζει πως «ειδικά για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των τακτοποιημένων μελών». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να προκηρύξει απεργία.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκπληρώσει μια πάγια απαίτηση του κεφαλαίου να προσθέσει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, δίπλα στα τόσα άλλα με τα οποία ήδη 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές ή και τα δύο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της ανατροπής είναι τουλάχιστον προκλητική. Καθόλου τυχαία το χτύπημα εστιάζει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης: Μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, αλλά και στο επίπεδο του κλάδου, αφού παρά τα διάφορα «non papers» και τις «διαβεβαιώσεις» που μοίραζε και χτες το υπουργείο Εργασίας, πουθενά στο νομοσχέδιο (ούτε στο σχετικό άρθρο ούτε στην αιτιολογική έκθεση) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά που να εξαιρεί με σαφήνεια τα κλαδικά συνδικάτα από το νέο αντιαπεργιακό χτύπημα.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη φιλολογία που αναμένεται να αναπτύξει και τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή, το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για συνολικό «ξήλωμα» του απεργιακού δικαιώματος, όπως απαιτούν τα μονοπώλια.
«Τσεκούρι» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο
Με το άρθρο 396 του πολυνομοσχεδίου μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό, το οποίο λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 70.000 εργαζόμενοι - θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση». Θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού του, ενώ και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται σε κάθε κατηγορία δικαιούχων θα καθορίζεται ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας...»,όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω άρθρου. Και βέβαια η επίθεση στο συγκεκριμένο επίδομα, ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, θα ανοίξει το δρόμο και στην υπονόμευση των μέχρι τώρα ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Στο στόχαστρο και τα επιδόματα αναπηρίας
Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα επιδόματα αναπηρίας. Σύμφωνα με το άρθρο 215, τίθεται σε εφαρμογή από το Φλεβάρη «πιλοτικό πρόγραμμα» που, όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, έχει στόχο τη μετάβαση από την «ιατροκεντρική προσέγγιση της αναπηρίας» σε έναν τρόπο εκτίμησής της που πλέον θα εκτιμά «τον τρόπο λειτουργίας των ατόμων με αναπηρία...».
Δηλαδή, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, όπως και του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος, δεν θα κρίνονται με βάση την αντικειμενική αναπηρία τους ή τη χρόνια σοβαρή ασθένειά τους, αλλά από τον τρόπο που «λειτουργούν» ως ανάπηροι! Πρόκειται για το όχημα μέσα από το οποίο θα προωθηθεί ο νέος γύρος επίθεσης στα επιδόματα και τις παροχές για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες.
Μειώσεις και περικοπές σε επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων
Παράλληλα με το χτύπημα στα προνοιακά επιδόματα, περικόπτονται ή μειώνονται και τα οικογενειακά επιδόματα για δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οσο για την αύξηση των επιδομάτων που «διαφημίζει» η κυβέρνηση για οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά, αυτή θα υπερκεραστεί από τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας σε βάρος των ίδιων εργατικών - λαϊκών οικογενειών, με τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο της προηγούμενης «αξιολόγησης»...