Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Για τη λειτουργία του σωματείου




ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Για τη λειτουργία του σωματείου

Στο προηγούμενο Δ.Σ. μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα των συνθηκών δουλειάς των εργαζόμενων στα απογευματινά ιατρεία. Δεν πάρθηκε καμιά απόφαση, με το σκεπτικό ότι κάθε διαχειριστική πρόταση σημαίνει de facto αποδοχή και εξωραϊσμό τους, πράγμα στο οποίο το σωματείο είναι αντίθετο, αφού πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην προσπάθειά της να προσεταιριστεί τη μερίδα αυτή των εργαζομένων, η Ενωτική Πρωτοβουλία τους κάλεσε σε σύσκεψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους καλούσε το σωματείο. Χωρίς να υπάρχει απόφαση για σύσκεψη από το Δ.Σ. και χωρίς την απαραίτητη απαρτία, έβγαλαν και απόφαση!
Κι άλλες φορές είδαμε ανώνυμα καλέσματα για συσκέψεις στους πίνακες. Δικαίωμά τους να κάνουν συσκέψεις με τους εργαζόμενους. Να τους καλούν όμως ως παράταξη και όχι ως σωματείο. Γιατί ούτε κάλεσμα του σωματείου υπήρξε, ούτε κλήση των εκλεγμένων της δικής μας παράταξης - έστω και προφορική - παρά μόνο κάλεσμα για σύσκεψη στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης γενικά κι αόριστα.
“Θολώνουν τα νερά”, για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και το νοσοκομείο-επιχείρηση. Οι αντιμνημονιακές κορώνες, οι 400 τόσες κενές θέσεις εξαφανίστηκαν από τις ανακοινώσεις τους. Αντ’ αυτού,προτάσεις για “ορθολογική” διαχείριση, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τούτης της Διοίκησης. Οι “διαφωνίες” τους δεν αφορούν την ουσία των προβλημάτων, αλλά ήσσονος σημασίας πλευρές τους. Βαρύ τους πυροβολικό, όχι η αγωνιστική διεκδίκηση, αλλά η “διαπραγμάτευση”, που και αυτή γίνεται στο πλαίσιο που βάζει τούτη εδώ η Διοίκηση. Και όταν αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των Συριζαίων στη Διοίκηση, τότε σίγουρα θα μάχονται μέχρι θανάτου στην αρένα της “διαπραγμάτευσης”!!!
Το νέο φρούτο των “συνεδριάσεων” στο Messenger και στο Facebook δεν έχει καμιά σχέση με συνδικαλιστική λειτουργία. Εκεί μπορεί να πει και να προτείνει κάποιος ότι θέλει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της άποψης και της πρότασής του. Προτρέπουν έτσι τους εργαζόμενους σε “χύμα” διαδικασίες, όπου θα “συμμετέχουν” και θα “δρουν” από τον καναπέ, ενώ άλλοι θ’ αποφασίζουν γι’ αυτούς. Βούτυρο στο ψωμί των διοικούντων και των κυβερνώντων αυτός ο “μοντέρνος” συνδικαλισμός.
Αυτά είναι τα “νέα” ήθη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που “έβαλε τα γυαλιά” στους προκατόχους της στο Προεδρείο του σωματείου. Ήθη, που οδηγούν το σωματείο με γοργούς ρυθμούς στον εκφυλισμό.
Εμείς απλώς θα αντιπαραθέσουμε την πείρα, που διδάσκει ότι το εύρος των κατακτήσεων των εργαζόμενων είναι πάντα ανάλογο του προσανατολισμού και της συμμετοχής τους στους αγώνες, που δεν δίνονται στο Facebook και στο Messenger, αλλά στο δρόμο.