Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τα περί του νοσοκομείου..

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
συγκυβέρνηση - Ε.Ε. - κεφάλαιο, εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματά μας με στόχο την περιβόητη «ανάπτυξη».  Ανάπτυξη για τον εργαζόμενο σημαίνει σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, δωρεάν υγεία-πρόνοια, παιδεία, ενώ για το κεφάλαιο αύξηση των κερδών του.  Και κάποια στιγμή θα έρθει, έστω και αναιμική αυτή η ανάπτυξη και θα πατάει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας. Τότε θα μας πουν να υποστούμε περισσότερες περικοπές εισοδήματος και δικαιωμάτων «για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη». Να για ποιόν είναι αυτή η ανάπτυξη.
Μια μικρογραφία αυτού που συμβαίνει στο επίπεδο της ελληνικής οικονομίας είναι το νοσοκομείο μας. Η έλλειψη προσωπικού, παρά το 1,5 εκ. ανέργους, δεν είναι αστοχία κάποιου υπουργού αλλά συνειδητή επιλογή. Από τη μια το κράτος εξοικονομεί πόρους για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και απ’ την άλλη ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας. Η υγεία ως «μοχλός ανάπτυξης» σ’ όλο της το μεγαλείο! Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
Η μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής κλινικής, μόνο ως άνοιγμα δυναμικού επιχειρηματικού πεδίου μπορεί να εκληφθεί και δεν αλλάζει ούτε με το πασπάλισμα καμιάς ρήτρας προσωπικού που προτείνει η Ενωτική Πρωτοβουλία. Σταγόνα στον ωκεανό τα 5-10 άτομα ενός τμήματος μπροστά στα 400 και πλέον κενά. Τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία είναι οι περικοπές στη χρηματοδότησή του από το κράτος, η μείωση στις εργοδοτικές εισφορές, που πάνε κατευθείαν στα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι ομοβροντίες της Διοίκησης για την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, αφού με περίσσιο ζήλο εφάρμοζε και εφαρμόζει την πολιτική του νοσοκομείου-επιχείρηση. Με μερικά ανταλλάγματα, βλέπε απογευματινά χειρουργεία, όλα θα ’ναι πάλι μέλι-γάλα.
Τελευταία ακούγονται φήμες για προσλήψεις προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η ανακούφιση που θα δώσει προσωρινά στους εργαζόμενους, υπερκαλύπτεται πολλαπλάσια με την υπονόμευση των εργασιακών μας σχέσεων. Ποιος εργοδότης δεν θα ‘μπαινε στον πειρασμό, να κρατήσει τον φθηνότερο εργαζόμενο;  Και αυτό θα επιδιώξουν να το περάσουν με τη συναίνεση του προσωπικού.
Επειδή πολύς λόγος τώρα τελευταία για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, μιας και κυβερνητικά επιτελεία εξετάζουν και το ενδεχόμενο της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, με σκοπό όμως να καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές. Εμείς διεκδικούμε την κατάργηση της εισφοράς των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας και την φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 45%. Διεκδικούμε νοσοκομείο που θα λειτουργεί με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με καλυμμένες όλες τις θέσεις με μόνιμο προσωπικό και φυσικά χωρίς εργολάβους, ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε όλους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου