Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Όταν κάποιοι περιμένουν τα "χρωστούμενα" του ΕΟΠΥΥ


Οικονομική ασφυξία στον ΕΟΠΥΥ, μειώθηκε κατά 50% η κρατική χρηματοδότηση
Με βάση απολογιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα
Δημοσίευση: Παρ, 06/11/2015 - 18:31



Φωτό αρχείου

Η οικονομική ασφυξία τουΕΟΠΥΥ -με την κρατική επιχορήγηση να έχει πέσει στο μισό τα τελευταία δυο χρόνια- επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Σ. Μπερσίμης. Σημειώνεται μάλιστα πως ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 με έλλειμμα ύψους2,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, από 5,3 δισ. το 2013 μειώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ το 2015 με την κρατική επιχορήγηση να έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί, από 1,1 δισ. στα 526 εκατ. ευρώ τις παραπάνω χρονιές.
Αντίστοιχο κατήφορο έχουν πάρει οι δαπάνες του Οργανισμού για τα φάρμακα και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για φάρμακα περίπου 3 δισ. ευρώ, το 2014 2,2 δισ. ευρώ και το 2015 2,3 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες για «λοιπές παροχές ασθενείας» μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, από 2,1 δισ. το 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ το 2015.
Δηλαδή όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία,τόσο την «πληρώνουν» οι ασθενείς, με αύξηση των εισφορών, όπως έγινε πρόσφατα στους συνταξιούχους, και με συρρίκνωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τσουχτερές συμμετοχές και εξ ολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 35%, η δημόσια δαπάνη Υγείας κατά 41% και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 50%!
Μάλιστα στον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι τα προϋπολογιστικά μεγέθη του Οργανισμού «επηρεάζονται από τα διαρθρωτικά μέτρα και τις δράσεις οι οποίες υιοθετούνται προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ τα έσοδά του, «η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές συναρτώνται άμεσα από το ευρύτερο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον, τους δείκτες ανάπτυξης και απασχόλησης».
Η καπιταλιστική κρίση φορτώνεται σε αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, που αποτελούν «κόστος» για το κράτος, να συρρικνωθούν.