ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά γυναικών με καρκίνο τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τελικά τη μάχη με έναν τύπο καρκίνου που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, από φορείς όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), επιβεβαιώθηκε η ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.
Ετσι, μόλις το 30% των γυναικών στη χώρα μας κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ, ενώ οι νέες κοπέλες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV - ευθύνεται για τον ΚΤΜ - και δεν θα νοσήσουν ποτέ, είναι λιγότερες από 30%. Μάλιστα, το εμβόλιο μέχρι το Δεκέμβρη του 2016 θα χορηγείται στις γυναίκες 18 - 26 ετών δωρεάν, ενώ μετά το 2016 θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ηλικίες 11 - 18.
Κατά τ' άλλα, είναι καθαρά ατομική υπόθεση κάθε γυναίκας να ενημερωθεί, να εμβολιάζεται έγκαιρα, να εξετάζεται τακτικά. Δεν υπάρχουν οργανωμένες κρατικές δομές Υγείας συνδεδεμένες με τη γειτονιά, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, για να γίνονται εξετάσεις και εμβολιασμοί δωρεάν, να ενημερώνονται οι γυναίκες που έχουν καθυστερήσει να εξεταστούν, να ελέγχεται η εμβολιαστική κάλυψη.
Επιπλέον, ο μοριακός τρόπος ανίχνευσης του ιού HPV, μέσω του HPV DNA test, δεν γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες Υγείας, παρά τα μεγάλα οφέλη του στη δευτερογενή πρόληψη. Οπως είπε ο Θ. Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, «η ευαισθησία του τεστ ΠΑΠ για να αναγνωρίσει γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7%, ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%».
Ωστόσο, το τεστ ήρθε στη χώρα από το 2012 και γίνεται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με κόστος περίπου 200 ευρώ.
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ, Ι. Κυριόπουλος, αναφέρθηκε στο «κόστος» του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚΤΜ για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας πως έπρεπε να διερευνηθεί κατά πόσο η υιοθέτηση του HPV DNA test είναι «μια οικονομικά αποδοτική επιλογή», μια «καλή επένδυση να βάλουμε τα λεφτά μας»...
Οπως ειπώθηκε, το τεστ θαπρέπει να υιοθετηθεί από το ΕΣΥ για τις γυναίκες άνω των 30 ετών κάθε 3 χρόνια, αντικαθιστώντας το τεστ ΠΑΠ ως εξέταση πρώτης γραμμής. Το κόστος, περίπου 14,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα φορτωθεί στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στις τσέπες των ασφαλισμένων και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να παρέχεται σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν.