Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Καζάνι που βράζει η υγεία.

Καζάνι που βράζει η υγεία, το θερμόμετρο στο κόκκινο και η λειτουργία της βαλβίδας εκτόνωσης υπό αμφισβήτηση.
Χρόνια προβλήματα που παίρνουν οξύαιχμη μορφή καθώς η κρατική χρηματοδότηση συρρικνώνεται συνεχώς.
Πώς να μην εμφανιστούν προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων, υλικών ακόμη και μηχανημάτων- εργαλείων που δεν επιδιορθώνονται με αποτέλεσμα να αποτελούν τροχοπέδη στις νοσοκομειακές δραστηριότητες;
Πώς να μην κλείνουν κρεβάτια, να συγχωνεύονται κλινικές από την συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού; ( χιλιάδες τα κενά σε νοσηλευτικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ) 
Πώς να μην στενάζουν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όταν η δήθεν πρωτοβάθμια φροντίδα, αυτή η κακόσχημη σύμπραξη ΠΕΔΥ, τα πρώην ΙΚΑ τώρα ΕΟΠΥΥ ψυχορραγεί, πνέει τα λοίσθια. Πιθανόν ατελείωτα τα πώς και ατέλειωτες οι διαπιστώσεις. 
Μέχρι εδώ καλά γιατί όλοι συμφωνούν έτεροι, εκάτεροι και μεγαλοσχήμονες. Ισχύει όμως το ίδιο όταν φτάνουμε στο αμείλικτο ερώτημα ποιοι μας έφεραν ως εδώ για ποιο λόγο και τι μέλλει γενέσθαι;
Στο όνομα του εξορθολογισμού και του νοικοκυρέματος ισχυρίζονται οι προηγούμενοι συγκυβερνώντες. Αυτοί χρίστηκαν τιμωροί των "λαμογιών" που δρουν εντός συστήματος και των ιδιωτικών εταιρειών που κερδοσκοπούσαν σε βάρος του εθνικού συστήματος υγείας. Και εμείς ρωτάμε, τα "λαμόγια" που σ`αυτά αναφέρονται αυτοί δεν τα δημιούργησαν; Οι εταιρείες με τα υπέρογκα ποσοστά κέρδους σε τούτο το σύστημα νόμιμα και νομότυπα δεν λειτουργούν; Τα κοράκια που λυμαίνονται το χώρο της υγείας από την πίσω πόρτα εισχώρησαν; Εμπόρευμα θεωρείται η υγεία σε αυτό το σύστημα γι αυτό και αγοροπωλείται. Έλεγχος στην κερδοφορία των επιχειρήσεων ούτε μπαίνει ούτε θα μπει.
Τι μας λένε η τωρινοί συγκυβερνώντες. Εξορθολογισμός και συνάμα αναγκαιότητα λόγω της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών.
Κοινωνική πολιτική βαφτίζουν το κόψιμο του 5ευρω, αναγκαιότητα όμως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι για κάθε προαπαιτούμενο θα υπάρχει ισοδύναμο κοινωνικό μέτρο. Τόσο "κοινωνικότητα" στα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών ούτε οι ίδιοι δεν το φαντάζονταν (στην ίδια κατεύθυνση πορεύεται άλλωστε και η φορολογία στο κρασάκι). Προπαγανδίζουν και οι μεν και δε για τις μειωμένες κρατικές φαρμακευτικές δαπάνες, ως δήθεν καλύτερος έλεγχος. Όμως αμείλικτα τα στοιχεία (δικά τους και αυτά). Το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για φάρμακα περίπου 3 δισ. ευρώ, το 2014 2,2 δισ. ευρώ και το 2015 2,3 δισ. ευρώ. 
Τι βγαίνει λοιπόν από όλα αυτά; Γενναία μείωση της κρατικής δαπάνης σε κοινωνικούς τομείς.  Η οικονομική ασφυξία του ΕΟΠΥΥ με την κρατική επιχορήγηση να έχει πέσει στο μισό τα τελευταία δυο χρόνια. Και από τη στιγμή που οι ανάγκες του λαού σε παροχές υγείας και φροντίδας αυξάνονται, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι ίδιοι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο λαός(εξετάσεις, φάρμακα, συμμετοχή στις χειρουργικές διαδικασίες). Ενδεικτικό είναι ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών Υγείας, φέρνοντας μάλιστα τη χώρα στις πρώτες θέσεις -μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή- σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές, όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών Υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Ταυτόχρονα όμως με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν συγκέντρωση κεφαλαίων που δίνονται ως αναπτυξιακά πακέτα σ`αυτούς που τους όρισαν ως κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης(μήπως για αυτούς δεν πάρθηκαν τα δάνεια). Παράλληλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου προσαρμόζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορούν να αποφέρουν κέρδη και να πάψουν να αποτελούν μαύρες τρύπες του Κρατικού Προϋπολογισμού. Γι' αυτό και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εξασφαλίζει την πλήρη και επαρκή κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Πιστοί στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εδώ αφεντάδων τους με ξεροκόμματα και κοινωνικά εισοδήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακραία φτώχεια. Βαφτίζουν συμπληρώματα των κρατικών δομών τα κοινωνικά ιατρεία τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Στο ξερίζωμα των δικαιωμάτων του λαού στις παροχές υγείας στοχεύουν.
Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κρύβεται  η συμφωνία να σώσουν το θηρίο, τους ίδιους τους αφεντάδες τους, το ίδιο το σύστημα που τα γεννά, που όνομα έχει αλλά στόμα να το εκφέρουν δεν έχουν ψηφίζοντας 3ο μνημόνιο και εφαρμοστικούς νόμους. Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τις παρακάτω δηλώσεις δείχνοντας κατά κάποιο τρόπο τις στρατηγικές στοχεύσεις τους.
Α΄  «Οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα εξακολουθήσουν να σπανίζουν στο ορατό μέλλον. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν με αυτούς τους πόρους να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος για τους πολίτες».

Β΄  «μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα (…) θα παρέχουμε στους Έλληνες πολίτες πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας από ό,τι στο παρελθόν, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα».
Άδωνις και Ξανθός οι φερόμενοι των δηλώσεων. Υπουργοί Υγείας και οι δυό.
Αντιστοιχείστε τις δηλώσεις με τους φερόμενους των δηλώσεων.
O ευρών αμείβεται με μικρή συμμετοχή σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών νοσ. Παπαγεωργίου