Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε

 


Το “νέο ΕΣΥ” που βασικό του  χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οδηγεί σε νοσοκομεία – “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, με το κόστος λειτουργίας να καλύπτεται είτε από τις άμεσες πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  “ανταγωνιστικό”, θα πρέπει με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας να βγάζει περισσότερη απόδοση. Γι αυτό η αναλογία στις σχέσεις εργασίας μεταξύ αορίστου και ορισμένου χρόνου τείνει να ισοσκελιστεί.   

Τα μέτρα που προκλητικά εμφανίζονται ως “λύσεις” για την “εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων” και την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ, ενισχύουν την εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας. Από την μια η μετατροπή του προσωπικού σε ακούραστες μηχανές, και απ’ την άλλη των ασθενών σε πελάτες. Με την επιχειρηματική λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων οι ασθενείς θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να μειώσουν το χρόνο αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση. 

Γι αυτό λοιπόν να μη μας παραξενεύει που:

συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023). 

απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων συνεχίζοντας το μαρτύριο της σταγόνας με τις ανανεώσεις τους. ΕΟΔΥ, ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις.

απορρίπτονται τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού με την προκλητική δικαιολογία ότι “δεν αντέχει η οικονομία”. Το αυτί της οποίας όμως φαίνεται να μην ιδρώνει με τον φόρο που δεν πληρώνουν οι τράπεζες παρά την τεράστια κερδοφορία τους και τα 9 δισ. για την αγορά των F-35. 

Ενώ στα καθ ημάς η ίδια η διοίκηση παρουσιάζει κάθε χρόνο, όπου σταθεί και όπου βρεθεί την “αξιόλογη” επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου, που καταφέρνει να έχει πάνω από 35 εκατ. έσοδα

Η ακρίβεια δεν είναι μόνο οι τιμές των προϊόντων, είναι οι καθηλωμένοι μισθοί, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία- κοινωνική πρόνοια, είναι ο χαμένος χρόνος στις μετακινήσεις, οι ΣΣΕ που δεν υπογράφονται.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η υπογραφή της ΣΣΕ με τους όρους που οι εργαζόμενοι βάζουμε, όπως αυξήσεις, επαναφορά των δύο μισθών, επέκταση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων αποτελεί αίτημα  αιχμής που βάζει τις συνθήκες ζωής μας πάνω από τα κέρδη τους. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών. 

Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις βαθμίδες.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. 

Δεν χωράει καμιά αναμονή! 

Συμμετέχουμε στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φλεβάρη, συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης 9-11πμ  και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.