Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. και τις εξελίξεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ

 Για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. και τις εξελίξεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ


1) Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μία φορά, στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του σωματείου. Παρωχημένα, επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα που ξεθάβει η σχετική πλειοψηφία κάθε φορά που νιώθει ότι κάτι της οφείλεται. Γιατί η λειτουργία ενός Δ.Σ. δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους θεσμικούς ρόλους που ο καθένας κατέχει, αλλά κυρίως από τους στόχους, τον προσανατολισμό και τον τρόπο διεκδίκησης που επιλέγει.

Για τη συγκρότηση του Δ.Σ., σταθερή είναι η θέση μας υπέρ ενός αναλογικού, αντιπροσωπευτικού προεδρείου, ώστε να εκφραστούν οι επιλογές των εργαζόμενων, όπως  αυτές  αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

2) Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως ομόφωνα το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε, πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του κάθε εργαζόμενου.

Οι αυξήσεις στους μισθούς μας, οι δύο επιπλέον μισθοί,  όπως και αν ονομαστούν, οι άδειες, οι αποζημιώσεις απόλυσης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αναπηρίας ή απώλειας ζωής, αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες στην περαπέρα φτωχοποίησή μας. 

Τα περί δημοσιονομικού κόστους, απαγόρευσης αυξήσεων και επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, είναι παραμύθια της κυβέρνησης και της διοίκησης. Τα 6,2 δισ. σε επιπλέον φόρους, οι φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι αναβαλλόμενοι φόροι στις τράπεζες παρά την τεράστια κερδοφορία τους,  τα 11 δισ. κέρδη των σούπερ μάρκετ, τα 9 δισ. για αγορά 40 F-35 είναι ορισμένα στοιχεία μιας πραγματικότητας που -ότι κι αν κάνουν- δεν κρύβεται. Όπως και τα 35 εκ. κέρδος του νοσοκομείου το 2022 που δε φαίνεται να επαρκούν για την κάλυψη του 13ου και 14ου μισθού(7 εκ. περίπου)!

Για αυτό λοιπόν, είτε με συγκρότηση είτε χωρίς, η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου, πρέπει να αποτελεί τη βασική επιδίωξη των εργαζόμενων. Η υπογραφή της δεν είναι μία διαδικασία επαφής με τη Διοίκηση του τύπου “σου ζητώ 30 μου δίνεις 2” και όλα μέλι-γάλα. Ή, “σας κόβω τόσο στην αρχή και στο τέλος σας τα ξαναδίνω” για να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι κάτι κέρδισαν οι εργαζόμενοι.

Η μετά από μήνες απάντηση της Διοίκησης στις προτάσεις του σωματείου μόνο ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν αγγίζει το μισθολογικό και καταργεί την άδεια πληροφορικής. 

Η διατήρηση των δικαιωμάτων μας ως μοναδικός στόχος, δεν αρκεί! Να κάτσει η Διοίκηση να διαπραγματευτεί για το μισθολογικό και να αφήσει τα κόλπα! 

Για την επιτυχία του αγώνα μας, απαιτούνται συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις,  για να κάνει ο εργαζόμενος δική του υπόθεση την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Η μαζική συμμετοχή σ’ αυτές τις διαδικασίες θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενό της.

Προτείναμε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. Γενική Συνέλευση για τις 14 ή 15 του Φλεβάρη, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. 

Φλεβάρης 2024



       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ