Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Για την επίσκεψη του υπουργού υγείας στο Παπαγεωργίου

 Μην τον είδατε τον υπουργό


“Μάζευε και ας είναι ρόγες” λέει μια έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός μας.

Σε αυτή τη φράση ταιριάζει η χθεσινή επίσκεψη -εγκαίνια του υπουργού της “νέας” ΜΑΦ στην νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Μια ΜΑΦ που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Πού είναι λοιπόν το καινούργιο; 120 χιλ. ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν για κάθε ΜΑΦ που δημιουργείται σε σύνολο 19 που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Ένα πρόγραμμα  της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Κάνα κρεβάτι και κάνα καινούργιο μόνιτορ όλη η πραμάτεια.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι με τέτοιου είδους μπαλώματα αντιμετωπίζεται η υγεία του λαού  της αντιγυρίζουμε ότι αυτά μοιάζουν περισσότερο σε παροχές τύπου “  καθρεφτάκια και τσιμπιδάκια”.

Τα 400 και πλέον κενά στο νοσοκομείο, ο μεγάλος αριθμός ελαστικών μορφών εργασίας και η ποικιλία στις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες δεν απασχόλησαν και δεν αποτέλεσαν σημείο συζήτησης, έστω και αναφοράς της χθεσινής επίσκεψης 

Γιατί αν αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο κουβέντας θα έπρεπε να δηλώσει και στο πως θα στελεχωθεί συνολικά η νευρολογική κλινική. Με εσωτερικές μετακινήσεις, εκ των ενόντων δηλαδή λύση, ή στην καλύτερη περίπτωση μέσω ΥΠΕ. Αυτή είναι η απάντηση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Έτσι βλέπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας. 

Ενώ ταυτόχρονα προωθείτε με εντατικούς ρυθμούς  η επιχειρηματικότητα στα νοσοκομεία και στις δομές, με τις αξιολογήσεις, τις αυξήσεις μισθών και θεσμοθέτηση bonus σε στελέχη – διοικητές των επιχειρήσεων κτλ

Αλλά μούγκα για 13ο και 14ο μισθό. Εδώ υπάρχει το δημοσιονομικό κόστος. 

Οι φοροελαφρύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, το σβήσιμο χρεών σε αεροπορική εταιρεία, οι αναβαλλόμενοι φόροι στις τράπεζες, που ειρήσθω εν παρόδω, είχαν 2,5 δις καθαρά κέρδη το τελευταίο εννιάμηνο, τα 7δις χρηματοδότησης των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών δεν αποτελούν αντικείμενο του δημοσιονομικού κόστους .

Σε αυτά δεν θα υπάρξει απάντηση από κυβερνήσεις και η διοικήσεις..

Η τραγικότητα όμως εκφράστηκε και με τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου που αρνήθηκε παρά την πρόταση της ΑΣΥ για παρέμβαση στην παρουσία του υπουργού. Πρόφαση η μη συμφωνία στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα παρουσιάζαμε. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.

Σε αυτήν την πολιτική από όποιους και αν υλοποιείται, ο εργαζόμενος θα πρέπει να βάλει εμπόδια. 

Οι σύγχρονες ανάγκες μας δεν περιορίζονται από το εκάστοτε δημοσιονομικό κόστος. 

Η ΥΓΕΙΑ δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους. 

Στο δρόμο της διεκδίκησης βρίσκεται και η λύση. Σε αυτό θα αναμετρηθεί ο καθένας μας ατομικά μέσα από τη συμμετοχή του στο συλλογικό αγώνα.

‘Έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο σωματείο, ταξικά προσανατολισμένο. Όχι διαχειριστικό όργανο της φτώχειας, του αυτά δίνει ο νόμος και του κοινωνικού εταίρου. Δεν είμαστε μια οικογένεια εργαζόμενοι και διοίκηση. Όταν ο ένας χάνει ο άλλος κερδίζει. Ίδια συμφέροντα δεν υπάρχουν.

Είναι καιρός ο εργαζόμενος να τους δώσει τις ρόγες στο χέρι.


      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ