Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ” ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

 Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ” ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

Στο νέο προϋπολογισμό που αφόρα το δημόσιο σύστημα υγείας, το μόνο βέβαιο  είναι ότι η τραγική κατάσταση των δομών υγείας θα συνεχιστεί , “βυθίζοντας στα σκοτάδια” την υγεία του λαού. 

Προτεραιότητα στις επιλογές της κυβέρνησης  αποτελεί η οικονομική σταθερότητα και όχι  οι κοινωνικές ανάγκες του λαού.  Αντί δηλαδή να μπαίνει σε προτεραιότητα π.χ. η ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αποτελεί σήμερα το βασικότερο πρόβλημα στη λειτουργία τους και να χρηματοδοτηθεί αυτό το μέτρο από το κράτος, επικρατεί το κριτήριο των “αντοχών της οικονομίας”. Αυτό όμως το κριτήριο όχι μόνο δεν έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση έστω της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, αλλά αντίθετα την επιδείνωσή τους.

Ορισμένα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια αύξηση στα σχετικά κονδύλια κατά 4,5% (+250 εκατ. ευρώ) που αφορούν  τόσο την εξόφληση απλήρωτων χρεών προηγούμενων χρόνων ενώ  ταυτόχρονα θα πρέπει να  καλύψει  την υποχρηματοδότηση διαρκείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό κ.λπ., πόσο μάλλον τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει για μια ακόμα φορά τις περίφημες “6.500 προσλήψεις”, που αν και εφόσον γίνουν, απλά θα προσθέσουν 408 άτομα στο σύστημα Υγείας, παίρνοντας υπόψη τις χιλιάδες αποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει. Χώρια που ένα μεγάλο μέρος των 6.500 προσλήψεων θα είναι οι “επικουρικοί” που ήδη υπηρετούν και πιθανόν όχι όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι πρόσθετο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Με άλλα λόγια η ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων στο χώρο της υγείας ως βεβαιότητα θα πρέπει να λογίζεται. 

Άλλωστε η διαιώνιση όλων των ελαστικών μορφών  εργασίας μειώνει το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό μιας και αυτό μετακυλύεται στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ωθώντας τα σε ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχείρησης. 

Σε μια τέτοια είδους κατάσταση χαμένος θα βγαίνει πάντα ο λαός βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αλλά και όλος ο εργαζόμενος υγειονομικός κόσμος καθώς θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από την πίεση του χαμηλού εργατικού κόστους.

Σε αυτό το μονόδρομο που χαράχτηκε και που όλες οι κυβερνήσεις ασφαλτόστρωσαν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δεν έχουν άλλη λύση από το να αντισταθούν και να διεκδικήσουν μαζί με το λαό όλα όσα του καθορίζουν οι ίδιες οι ανάγκες του. 

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13ΟΥ και 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/23 στο ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 7ΜΜ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 19/12/23 στην ΕΔΟΘ 7ΜΜ