Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Από τον ΕΟΠΥΥ το 80% της χρηματοδότησης

 Αναστενάζει η τσέπη των ασθενών, που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και απευθείας για δαπάνες Υγείας. Ερχεται καθολική εφαρμογή των πρωτοκόλλων κοστολόγησης ιατρικών πράξεων

Tο δημόσιο σύστημα Υγείας θα χρηματοδοτείται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 60%.

Αυτόν τον στόχο βάζει η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «DRG: Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Νοσοκομείων», που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών - Ελληνικό Ινστιτούτο DRG. Και όπως ξεκαθαρίστηκε, «χωρίς DRGs δεν γίνεται "νέο ΕΣΥ"»...

Τα DRG's (Diagnosis Related Groups ή συστήματα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων) είναι συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες βάσει της διάγνωσης - αιτίας εισαγωγής, των ιατρικών πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία, τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων κ.ά.

Για κάθε κατηγορία εκτιμάται η μέση διάρκεια νοσηλείας και υπολογίζεται το «κόστος», με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία - δημόσια και ιδιωτικά - και οι ιδιωτικές πληρωμές θα αποζημιώνουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας ενιαίους κανόνες κοστολόγησης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

Τα DRGs χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 18 νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση ΝΔ το «έτρεξε» στα νοσοκομεία της 2ης και 7ης ΥΠΕ, κι όπως ανακοινώθηκε, τον Μάρτη πρόκειται να ενταχθούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε στην αναλυτική κοστολόγηση κάθε πράξης, από τη χρονική στιγμή που θα εμφανίζεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πόσο κοστίζει ο ορός, κάθε ενέργεια, πόσο κοστίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε σ' ένα χειρουργείο, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για ένα άρτιο σύστημα που θα περιλαμβάνει όλη τη δαπάνη, ό,τι και να κάνει ο ασθενής. Το μεγάλο εργαλείο αξιολόγησης είναι η καθολική εφαρμογή των DRGs. Είναι κομβικό σημείο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», ανέφερε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος υπενθυμίζουμε το 2014 ως υπουργός Υγείας αγόρασε τα «δικαιώματα χρήσης» των DRG's από το γερμανικό κράτος, σε μια «γόνιμη» περίοδο (μνημόνια κ.ά.) για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, με στόχο την επιβολή νέων εγκληματικών περικοπών στην υγεία του λαού.

Την ένταξη των DRGs και στην Ψυχική Υγεία προανήγγειλε ο Δ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, καθώς όπως είπε «είναι εργαλείο για την αλλαγή των πάντων. Θα ξέρουμε τι κάνει κάθε διευθυντής κλινικής ή μονάδας. Να προχωρήσει όπως σε όλη την Ευρώπη η άσκηση ιδιωτικού έργου στα νοσοκομεία. Είναι κριτήριο για την αλλαγή διευθυντών, επιμελητών και προσωπικού. Επιτέλους να πάψει και ο κομμουνιστικός (!!!) τρόπος πρόσληψης ειδικευόμενων».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις για επιπλέον κωδικοποιήσεις που πρέπει να προστεθούν στη σχετική πλατφόρμα, ώστε να ελέγχεται ποια κλινική υπερβαίνει τις μέρες νοσηλείας, για εντατικοποίηση των ποιοτικών αναλύσεων, εμπλουτισμό της πλατφόρμας με αρκετά ακόμα δεδομένα που θα οδηγεί σ' έναν πρότυπο χάρτη διαχείρισης προσωπικού, για τη διαβάθμιση της βαρύτητας της νόσου «καθώς έχει κοστολογικό αποτύπωμα».

Με λίγα λόγια, ξεδιπλώθηκαν όσα σχεδιάζεται να προστεθούν προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους «αυτοτελούς επιχείρησης», συρρικνώνοντας το κρατικό «κόστος» για εξετάσεις και νοσηλεία, ενσωματώνοντας στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης και τις αμοιβές των υγειονομικών, με περισσότερες προσλήψεις φτηνότερου και ευέλικτου προσωπικού.

Θυσιάζοντας σε τελική ανάλυση επιστημονικά κριτήρια και λαϊκές ανάγκες στον βωμό της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ανοίγοντας σύγχρονους Καιάδες για όσους «κοστίζουν» ακριβά οι θεραπείες τους, για όσους η νόσος είναι προχωρημένη, για τις ασθένειες που δεν καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όσους χρειάζονται επιπλέον μέρες νοσηλείας κ.ο.κ.

https://www.rizospastis.gr