Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Άλλη μια ...κορυφή κατακτά το σύστημα Υγείας της χώρας μας


Ξεχαρβάλωμα

Άλλη μια ...κορυφή κατακτά το σύστημα Υγείας της χώρας μας, με θύματα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτήν τη φορά, στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι 2 στους 10 Έλληνες δεν κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις, που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία και τη Ρουμανία είναι στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που λόγω κόστους ή μεγάλης αναμονής δεν κατάφεραν το 2022 να πραγματοποιήσουν ούτε τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ξεχαρβαλωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προειδοποιώντας παράλληλα για επιδείνωση της υγείας του λαού, αφού κάθε εξέταση που δεν γίνεται στην ώρα της σημαίνει και μη έγκαιρη διάγνωση, άρα και θεραπευτική παρέμβαση για κάθε είδους προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αναπτύσσονται διαρκώς νέες διαγνωστικές μέθοδοι, στις οποίες έχει όλο και πιο δύσκολη πρόσβαση ο λαός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών Υγείας - κυρίως πρωτοβάθμιας - φτάνει το μισό δισ. ευρώ, ενώ από τους 66.290 γιατρούς μόλις το 9% εργάζονται σε δημόσιες δομές ΠΦΥ! Το ξεχαρβάλωμα, λοιπόν, εκτός από ονοματεπώνυμο (βλ. πολιτική όλων των κυβερνήσεων) έχει και ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του λαού, από τις οποίες θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν συγκλονίστηκε

171 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το 2023 σε εργοδοτικά εγκλήματα, 67 περισσότεροι από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Υγεία και Ασφάλεια - Δύο λέξεις, ένας στόχος». Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, «το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία», ως «βασική κυβερνητική προτεραιότητα». Ανήγγειλε επίσης ότι θα δημιουργηθεί φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, που «θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων». Οχι, δεν ...συγκλονίστηκε η κυβέρνηση από τον τριπλασιασμό σχεδόν των σκοτωμένων στα εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε έναν χρόνο. Άλλος είναι ο «πόνος» της και τον περιγράφει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε μελέτη του για τις «συνέπειες» που έχουν αυτά στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Για το σύνολο λοιπόν των εργατικών «ατυχημάτων» (θανατηφόρων και μη) και των επαγγελματικών ασθενειών, το «κόστος» για το κράτος ανέρχεται σωρευτικά στο 4% του ΑΕΠ κατ' έτος, υπολογίζοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα, τις συντάξεις σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου, τη μείωση της παραγωγικότητας κ.ο.κ. Οπότε, ψάχνουν τρόπους εξισορρόπησης του «κόστους - οφέλους» στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων». Να μην είναι δηλαδή η χασούρα του κράτους και των επιχειρήσεων μεγαλύτερη απ' όσα γλιτώνουν όσο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Πεζοπορία

Μέχρι και τα ...οφέλη της πεζοπορίας επιστράτευσε η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου για να υπερασπιστεί την απόφαση συγχώνευσης μιας σειράς σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, χρησιμοποίησε το εξής αμίμητο επιχείρημα: «Λέτε ότι έχουμε δύο ή τρία σχολεία στα οποία τα παιδιά θα χρειαστεί (μετά τις συγχωνεύσεις) να περπατούν ένα ή δύο χιλιόμετρα την ημέρα, και αυτό είναι πάρα πολύ. Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Δεν θα κάνω επίκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατούμε όλοι οκτώ χιλιόμετρα τη μέρα»... Κακόγουστο χιουμοράκι από την υφυπουργό, στις πλάτες παιδιών φορτωμένες με τσάντες, με τις οποίες θα διανύουν μέχρι και δύο χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, μέσα από κεντρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και ταχύτητας, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες... Ντράπηκε και η ντροπή. Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται από την κυβέρνηση για την «εξοικονόμηση πόρων» και όχι βέβαια για το συμφέρον των μαθητών, όπως τόλμησε να πει η υφυπουργός.