Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα «Philos».

 Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα «Philos». 

Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Philos» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται στις δομές προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – PHILOS» το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ), βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς αφενός συνεχίζεται η ομηρία τους με τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας, αφετέρου υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. 

Οι εργαζόμενοι στο «PHILOS» προσελήφθησαν στην πλειονότητά τους το 2019 οπότε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεγάλα κενά και καθυστερήσεις στην κάλυψη τους εξαρχής, και έκτοτε βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αναμονής, όσον αφορά τη συνέχιση της εργασίας τους. Το πρόγραμμα λήγει στις 15/2/2024, και οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι σε ένα αβέβαιο μέλλον.   

Στους εργαζόμενους προκύπτουν διαρκώς οφειλές στο μισθό που καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών και συχνά «έναντι» και όχι ολόκληρες, ενώ υπάρχουν οφειλές και σε αναδρομική καταβολή ορισμένου προβλεπόμενου επιδόματος 10 περίπου μηνών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ παραμένουν απλήρωτοι με το αρμόδιο υπουργείο να επικαλείται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες για την ένταξη της νέας παράτασης του προγράμματος στο ΤΑΜΕ. 

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στις δομές έρχονται αντιμέτωποι με μία απαράδεκτη κατάσταση που προκύπτει από τις ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και λοιπό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά στην υπερδομή - φυλακή της Σάμου, όπου στοιβάζονται πάνω από 4.000 πρόσφυγες, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, αλλά ούτε και κάποια στοιχειώδη έστω φάρμακα, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να επισκέπτονται το νοσοκομείο του νησιού ακόμα και για ένα απλό αναλγητικό. 

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με σειρά άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας γενικά αλλά και στις δομές ειδικότερα: Υπέρμετρη εντατικοποίηση της δουλειάς, ανάληψη αλλότριων καθηκόντων, απλήρωτες υπερωρίες από δουλειά τις Κυριακές. Αλλά και καταστολή απέναντι στις διεκδικήσεις τους, καθώς οι απεργίες τους κηρύσσονται με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο  παράνομες και καταχρηστικές, με συνέπεια την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας από τις διοικήσεις των δομών.   

Σε πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου δράσης 2021-2027 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε η επερχόμενη λήξη του προγράμματος PHILOS και η έναρξη του προγράμματος Ιπποκράτης. Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στα προγράμματα του ΤΑΜΕ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 αναφέρεται ως δυνητικός δικαιούχος ο ΕΟΔΥ, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα PHILOS ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Επομένως προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον 420 εργαζόμενων οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί 3 χρόνια την παροχή υγείας εν μέσω πανδημίας στις δομές προσφύγων και σε άλλες δομές υγείας. 

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της δήθεν προστασίας των προσφύγων από την ΕΕ, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που «ανοιγοκλείνουν» και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της υγειονομικής περίθαλψης, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική συνεπάγεται μόνιμη ανασφάλεια και ομηρία για τους εργαζομένους των προγραμμάτων αυτών, κάτω από τη διαρκή απειλή της απόλυσης, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο με την πολύτιμη πείρα που έχει συγκεντρώσει θα μπορούσε να στελεχώσει τις κρατικές δομές φιλοξενίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πως τοποθετείται η Επιτροπή:

- απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα "PHILOS" που εντάσσεται στο ΤΑΜΕ, με τις καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου; 

- για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη, μία κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα "Ιπποκράτης", με  δραστική περικοπή της σχετικής επιχορήγησης σχεδόν στο μισό; 

- σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν στις θέσεις τους και να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά με μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν σύγχρονα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα και βελτιωμένους όρους εργασίας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας τους;»

01/12/2023                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ