Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Φταίει η κλιματική κρίση για το ότι δίνετε μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση;

 Φταίει η κλιματική κρίση για το ότι δίνετε μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση;

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

"Σήμερα ακούσαμε πάλι υποσχέσεις ότι αυτήν τη φορά θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στον συντονισμό αρμόδιων φορέων. Οτι θα αγοραστούν και άλλα μέσα από τον Καναδά που είναι έτοιμος να παράγει για μας... Οτι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ... Οτι οι δημοτικές αρχές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Ενώ, οι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, συνέχισαν την άσφαιρη και πολύ βολική κριτική, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο» άρα το πρόβλημα είναι το σχέδιο κι όχι η στρατηγική που ακολουθήσατε και εσείς και οι δύο και συνεχίζει πιο έντονα η ίδια η κυβέρνηση.

Ακούσαμε όλα τα γνωστά επιχειρήματα και τις δικαιολογίες όλων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και πιο προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, ότι φταίνε οι καύσωνες, οι ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι «ασύμμετρες απειλές», όλα αυτά που λέτε με απόγειο την καραμέλα της κλιματικής κρίσης.

Ξέρετε, εμείς δεν υποτιμάμε ούτε τις περιβαλλοντικές αλλαγές, ούτε τους εμπρησμούς, ούτε ακόμη και το γεγονός ότι οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλούνται ή και να αξιοποιούνται στο πλαίσιο γεωπολιτικών ή άλλων ανταγωνισμών.

Ομως, το κράτος κρίνεται και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ακριβώς τέτοιων δύσκολων συνθηκών, με τον αντίστοιχο αντιπυρικό σχεδιασμό και με επίκεντρο την πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης των επίγειων και εναερίων δυνάμεων, με προϋπόθεση την εξασφάλιση και των αναγκαίων υποδομών για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πυρκαγιά.

Σας έχουμε ρωτήσει και άλλες φορές, θα σας ρωτήσουμε πάλι αν και δεν περιμένουμε να πάρουμε κάποια πειστική απάντηση, αλλά κυρίως για να καταλάβει ο λαός που παρακολουθεί, ότι δεν κινδυνεύει μόνο από τις MEGA-φωτιές και τις ακραίες συνθήκες. Κινδυνεύει εξίσου και ακόμη περισσότερο από την MEGA-υποκρισία, από τον MEGA-κυνισμό και κυρίως από την ακραία εγκληματική πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθεί και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλήθεια, ρωτάμε, φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνετε μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση;

Για το ότι δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών πανελλαδικά; Αν υπάρχει πέστε μας.

Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισής του και η κυβέρνηση ετοιμάζεται, κάτω από την κατακραυγή που υπάρχει, να δώσει τις μελέτες αυτές σε ιδιωτικές εταιρείες που θα στοιχίσουν τεράστια ποσά, ενώ έπρεπε να γίνονται από τους αρμόδιους επιστήμονες δασολόγους όλων των δασαρχείων, όμως δεν υπάρχουν.

Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι και δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης σε πολλά δασαρχεία της Ελλάδας; Παράδειγμα το δασαρχείο του Λαυρίου: Δασεργάτες μηδέν! Απαντήστε, αυτά δεν είναι δικές μας εφευρέσεις, αλλά είναι δική σας πολιτική. Ενώ είναι απαραίτητοι με βάση και τις δικές σας εκτιμήσεις 10.000 δασεργάτες, για να καλύπτονται μόνο σε ικανοποιητικό βαθμό οι βασικές ανάγκες προστασίας και διαχείρισης των δασών; Φταίει η κλιματική αλλαγή γι' αυτό;

Ξέρετε τι είναι όλα αυτά; Είναι η κατάργηση στην πράξη του νευραλγικού κρίκου της πρόληψης. Κι αυτός είναι οι δασικές υπηρεσίες."

https://www.rizospastis.gr