Να μην κατατεθεί καν στη Βουλή! Κλιμάκωση και με απεργιακή κινητοποίηση
Στη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων για τις ολέθριες συνέπειες του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου έχουν ριχτεί τα εργατικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, που κυκλοφόρησε νέο αποκαλυπτικό κείμενο, καλώντας κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να πρωτοστατήσει στην ίδια κατεύθυνση. Να οργανωθούν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις σωματείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, «για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντησή μας, την κλιμάκωση των νέων πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».
Το ΠΑΜΕ αρχικά τονίζει πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί καν στη Βουλή και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα. Στόχος του νομοσχεδίου, σημειώνει, είναι «να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων (...). Είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν. (...) Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου».
Το παράδειγμα ενός εργάτη, με 9 χρόνια προϋπηρεσία στη βιομηχανία, με καθεστώς 5ήμερης απασχόλησης και με μεικτό μισθό τα 1.000 ευρώ, αποδεικνύει τι όφελος έχουν οι βιομήχανοι κάθε μήνα από το να μην κάνουν προσλήψεις και να κρατούν τις τριετίες παγωμένες
Το παράδειγμα ενός εργάτη, με 9 χρόνια προϋπηρεσία στη βιομηχανία, με καθεστώς 5ήμερης απασχόλησης και με μεικτό μισθό τα 1.000 ευρώ, αποδεικνύει τι όφελος έχουν οι βιομήχανοι κάθε μήνα από το να μην κάνουν προσλήψεις και να κρατούν τις τριετίες παγωμένες
Η ανακοίνωση παρουσιάζει τις πλευρές του αντεργατικού τερατουργήματος. Πρώτο, τη νομιμοποίηση της πολλαπλής απασχόλησης μέχρι και 13 ώρες τη μέρα δουλειάς, 78 ώρες τη βδομάδα. Μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην πληρώνουν υπερωρίες, με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ από τον ίδιο εργοδότη ή με την αξιοποίηση των σύγχρονων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων.
Δεύτερο, προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων με σταθερή δουλειά και δικαιώματα, που θα δουν τις σχέσεις εργασίας τους να απειλούνται, ακόμα και να χάνονται.
Τρίτο, το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν παραγγείλει, για να μην πούμε ότι το έφτιαξε ο ίδιος ο ΣΕΒ. Καταργεί το 5ήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία βδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68 ώρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες δουλειά αν υπολογίσουμε και την πολλαπλή εργασία. Σε αυτό το σημείο το ΠΑΜΕ στιγματίζει την εργοδοτική υποκρισία, αλλά και ασυδοσία που επιλέγει να ξεζουμίζει τους ίδιους εργαζόμενους, αντί να κάνουν προσλήψεις ανέργων, κάτι που θα έριχνε την ανεργία κάτω από το 10% και θα ξεπάγωνε τις τριετίες.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τις τριετίες
Δείχνοντας πόσο ωφελούνται οι βιομήχανοι από τη διατήρηση των παγωμένων τριετιών και από το να μην κάνουν προσλήψεις, φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση ενός εργάτη με 9 χρόνια προϋπηρεσία, 5ήμερη απασχόληση και 1.000 ευρώ μεικτό μισθό.
Με την 6η μέρα απασχόλησης θα δουλεύει 26 έως 27 μέρες τον μήνα, θα ασφαλίζεται για 25 μέρες, θα παίρνει 1.224 ευρώ μεικτά και θα έχει μόλις 4 ρεπό τον μήνα.
Ο ίδιος εργαζόμενος αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, δηλαδή η προσαύξηση στον βασικό μισθό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, θα εργαζόταν 22 έως 23 μέρες τον μήνα, θα ασφαλιζόταν για 25 μέρες και θα έπαιρνε 1.300 ευρώ μεικτά τον μήνα, με 8 ρεπό τον μήνα!
Τέταρτο, το νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά τη δοκιμαστική περίοδο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.
Πέμπτο, παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».
Εκτον, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για τον χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η κανονική άδεια. Αρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με τον δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.
Εβδομον, η πλειοψηφία των αλλαγών αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις που αφορούν στην 6ήμερη απασχόληση, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Ογδοον, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στον χώρο δουλειάς.
Καμιά ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «αυτό δεν επιτρέπεται να το αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα.
Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του. Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένειά του ό,τι μπορεί να του προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή.
Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.
Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.
Ολοι οι εργαζόμενοι να μάθουν την αλήθεια. Δεν θα περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να οργανώσουν τις συζητήσεις τους, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, με πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις σωματείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντησή μας, την κλιμάκωση των νέων πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».