Ακόμα και αυτές τις στιγμές που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι και εγκαταλειμμένοι μέσα στα λασπόνερα, χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα εντοπιστούν, ο κυνισμός της κυβέρνησης και των στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση είναι κυριολεκτικά κτηνώδης.
Ετσι, και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, αυτό που βρήκε να προτείνει τούτες τις ώρες είναι ...να αναβληθούν οι εκλογές της 8ης Οκτώβρη.
Ο επικεφαλής λοιπόν της περιφερειακής αρχής, που μαζί με την κυβέρνησή του, επί τόσα χρόνια, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προστατεύσουν τον λαό της Θεσσαλίας και που μοίραζαν δεξιά κι αριστερά τα εκατομμύρια για να φτιάχνουν τα «πράσινα» αρπακτικά ΑΠΕ και οι μεγαλοξενοδόχοι νέες μονάδες, αυτό που σκέφτεται τούτες τις δραματικές ώρες είναι το ...εκλογικό κόστος.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μετέθεσε τις εκλογές μετά την τραγωδία των Τεμπών, σε μια ακόμα προσπάθεια «διαχείρισης» της δυσαρέσκειας; Μήπως και η παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο «πεδίο» δεν βγάζει μάτι ότι γίνεται για τις κάμερες; Αντίστοιχες πόζες δεν έπαιρνε ο πρωθυπουργός με τοπικούς παράγοντες στα ίδια εκείνα μέρη μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν ανακοίνωναν ότι «κερδίζουν το στοίχημα» της αντιπλημμυρικής προστασίας, ύστερα από τις προηγούμενες καταστροφές του «Ιανού»;
«Ούτε ψύλλος στον κόρφο» του λαού λοιπόν τέτοιοι «σωτήρες» που του σκάβουν τον λάκκο με την πολιτική τους. Αγώνας και διεκδίκηση, αλληλεγγύη και οργάνωση για να σταθεί στα πόδια του, ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, αποδυναμώνοντας τους πραγματικούς ενόχους.
* * *
Και πάνω στην αναμπουμπούλα γίνονται και κάτι παραδοχές, που μέχρι χτες ήταν στο σκοτάδι. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, πως τελικά μετά τον «Ιανό» «υπολογίζεται ότι διατέθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 400 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά». «Ωστόσο είναι πολλές οι καταγγελίες ότι τα όποια έργα ήταν αποσπασματικά χωρίς μια συνολική μελέτη διασύνδεσης, χωρίς πρόγραμμα και έλεγχο». Αποσπασματικότητα και σκόρπιες ενέργειες λοιπόν ως μια ακόμα πλευρά της επιλεκτικής ανικανότητας. Μια αποσπασματικότητα που ως εκ θαύματος «εκλείπει» όταν είναι να στηριχτούν μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ αφού εκεί επιστρατεύονται οι πάντες για να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη του.
Χαρακτηριστικό είναι το εξής που ομολογείται από προχτές για τα περίφημα «έργα»: «Για να είναι προστατευόμενος ο δρόμος θα έπρεπε να έχει προτάσεις αντιστήριξης, αντί για επιχώματα, που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Θα ήταν όμως μια ακριβή επιλογή, που θα απαιτούσε, εκτός από πόρους, χρόνους και μελέτες. Γι' αυτό συνήθως επιλέγεται η ευκολότερη, πιο άμεση λύση». Το έγκλημα έχει λοιπόν υπογραφή: «Κόστος - όφελος» κι ας χάνονται ζωές και περιουσίες του λαού.
* * *
Δύο και τρεις φορές θύματα οι πνιγμένοι και οι πλημμυρισμένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι σώθηκαν, όσοι έμειναν χωρίς σπίτι και χωρίς νερό, όσοι κλήθηκαν να πληρώσουν και ...καπέλο για μερικά μπουκαλάκια νερό, τους ζητήθηκε να πληρώσουν και ...διόδια! Τέτοιες καταγγελίες κάνουν πληγέντες που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε γειτονικά τους χωριά για να βρουν τα απαραίτητα, και έπρεπε να ψάξουν μέσα στα μουσκεμένα ρούχα τους και σε όσα υπάρχοντά τους έσωσαν, λεφτά για διόδια!
Γιατί, τι είναι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι για το αστικό κράτος και τους ομίλους; Είτε ...βρεγμένοι είτε στεγνοί, είναι οι «χρηματοδότες» των κερδών τους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Είτε είναι στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες είτε στην Αττική Οδό με τον χιονιά είτε στην Αθηνών - Κορίνθου με τις φωτιές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι και το κράτος, από τη μια, τους εκθέτουν σε ανυπολόγιστους κινδύνους και, από την άλλη, τους στραγγίζουν και το εισόδημα. Αλλά, έτσι κατακτιέται η «επενδυτική βαθμίδα», με «φιλικό κλίμα στο επιχειρείν» και τους ανάλογους ...κανόνες.
Να λοιπόν που το κράτος και οι ιδιοκτήτες των οδικών αξόνων αποδεικνύονται απολύτως οργανωμένοι για να εισπράττουν διόδια, αλλά ...επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται να προστατεύσουν τη ζωή του λαού.