Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Απόφαση -πλαίσιο ΔΣ ΣΕΝΠ για την στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 8/9/23

 


Καμία ανοχή – Καμία αναμονή! Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο!

Μπροστά στη ΔΕΘ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έκρυβε πριν τις εκλογές. Ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο θα εκτοξεύσει την εκμετάλλευση.

Το νέο ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία» που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης. 

Με αυτό το νέο ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού σε πολλά νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φθάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους και οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη.

Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωσή του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή. Νομοσχέδιο που έρχεται να προστεθεί στην αντεργατική πολιτική που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις πιστά υπηρετούν

Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο 

της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας!

Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! 

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό, να τοποθετεί πυροσβέστες και ένστολους στο ΕΚΑΒ θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνοντας τους πολίτες! Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ όταν αυτά στρέφονται εναντίον των πολιτών!

Σωματεία και φορείς της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΕΣΥ. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, με ανεπτυγμένη Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

Να μην κατατεθεί το νέο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. 

Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. 

Ένταξη στα ΒΑΕ και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία χωρίς περικοπές. 

Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για Όλους. 

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 08:30 πμ στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο.

ΔΣ ΣΕΝΠ