Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Στάση εργασίας Τρίτη 1/2

                     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Με βάση την καταγραφή της κατάστασης της πανδημίας η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στους θανάτους, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς ακόμα και την Αττική. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στον τομέα της ΥAγείας στην περιοχή μας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας. Ακόμα και σήμερα, δύο και παραπάνω χρόνια μέσα στην πανδημία, δεν παίρνει κανένα ουσιααστικό μέτρο.

Αντ` αυτού η  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα δηλώνει ότι «έχει αλλάξει η ιατρική και η πρόσβαση, με χρήση ίντερνετ, τηλεϊατρικής, αυτοκινητόδρομων, με τη μείωση των αποστάσεων, άρα πρέπει να γίνει σχεδιασμός από την αρχή». Νέος υγειονομικός χάρτης και “νέο ΕΣΥ” με κλείσιμο νοσοκομείων και συγχωνεύσεις κλινικών. Λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχος η εμπορευματοποίηση της υγείας.

Από μόνος του ο προϋπολογισμός του 2022 αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης. Μειωμένος κατά 270εκατ σε νοσοκομεία και ΠΦΥ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Το προσωπικό βρίσκεται μονίμως "στην πρέσα", είναι εξουθενωμένο, με πολλούς εργαζόμενους να βρίσκονται σε burnout είτε να νοσούν. Οι κλίνες ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις, με δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ ή στις πρόχειρες ΜΕΘ επιβαρύνοντας την πορεία τους. Οι απλές κλίνες Covid σε κάθε νοσοκομείο, μετά από κάθε εφημερία, γεμίζουν ασφυκτικά και γίνεται αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, είτε εξολοκλήρου είτε με τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων και των ιατρείων, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει κυριολεκτικά πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Σε αντίστοιχη άθλια κατάσταση βρίσκονται και τα Κέντρα Υγείας σε όλη την περιοχή. Τα περισσότερα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, χωρίς να καλύπτουν βασικές ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συνάδελφοι εξ αντικειμένου μπαίνει το ερώτημα. Πρέπει να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας; Το οφείλουμε σε μας και στις επόμενες γενιές.

Μπορούμε να κερδίσουμε.

Η εμπειρία από τις μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και η σπουδαία παρακαταθήκη των νικηφόρων αγώνων που έδωσαν οι εργαζόμενοι της “e-food” και της “COSCO”, δείχνουν το δρόμο: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Καμία απόλυση υγειονομικού.

Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. 

Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συμμετέχουμε στην πανδημοσιουπαλληλική ημέρα δράσης για την υγεία με στάση εργασίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, στις 1/2/22 12:00-15:00 και καλούμε στην συγκέντρωση στις 13:00 έξω από τις ΥΠΕ.