Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας, στους εργαζόμενους όλων των κλάδων με στόχο την ενημέρωση και κυρίως την συμπόρευση στον αγώνα ενάντια στην πανδημία, για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Με το παρακάτω κείμενο επιδιώκουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς.
Είναι η μετάλλαξη Όμικρον μια απλή «γριπούλα» όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης;
Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τον καθιστά πολύ πιο μεταδοτικό, έως και 6 φορές περισσότερο. Ταυτόχρονα, τόσο η συγκεκριμένη όσο και κάθε νέα μετάλλαξη του ιού θα μεταδίδεται ευκολότερα σε άτομα που έχουν νοσήσει ή είναι εμβολιασμένοι, ανεξάρτητα αν δε νοσούν το ίδιο βαριά. Ήδη φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες ότι τα κρούσματα είναι έως και 50 φορές περισσότερα σε καθημερινή βάση σε σχέση με την περίοδο του 3ου κύματος της πανδημίας που κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, ακόμα και αν η νόσηση από την Όμικρον είναι σχετικά λιγότερο βαριά, η τεράστια διασπορά θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ. Τα δημόσια νοσοκομεία ήδη πιέζονται υπερβολικά από την αύξηση των νοσηλειών, κάτω και από το βάρος του ελάχιστου και εξαντλημένου υγειονομικού προσωπικού. Επιπλέον, η ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της επάρκειας σε Κέντρα Υγείας και τοπικά ιατρεία, μεταφέρει στα νοσοκομεία το βάρος της αντιμετώπισης και της ελαφριάς νόσησης η οποία φυσικά χρειάζεται διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία.
Συμπερασματικά, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφυσηχασμός όσον αφορά την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης του ιού. Τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς πρέπει να ισχύσουν στο ακέραιο τόσο για την προστασία από τον ίδιο τον ιό, όσο και για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν και τις υπόλοιπες παθήσεις. Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία και κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες προβλέψεις, για να κρύψει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς σε κρίσιμους χώρους.
«Μήπως να την κολλήσουμε όλοι για να ξεμπερδεύουμε με την πανδημία»;
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση του ΕΣΥ, η εφαρμογή της «ανοσίας της Αγέλης» θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις. Ανάμεσά μας δεν βρίσκονται μονάχα νέοι και απολύτως υγιείς άνθρωποι. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, οι ασθένειες και τα διάφορα προβλήματα υγείας στον πληθυσμό έχουν αυξηθεί. Η ανεξέλεγκτη διασπορά θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο όλους αυτούς τους ανθρώπους όσο και αν οι ίδιοι προστατεύουν τον εαυτό τους. Αν το σύστημα υγείας αδυνατεί να λειτουργήσει όπως πρέπει τότε ακόμα και κάτι που σήμερα θεωρείται ιάσιμο, όσο δεν θεραπεύεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην υγεία ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αυτό το βιώνουμε στα νοσοκομεία ακόμα και πριν την εμφάνιση της Όμικρον. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία που ήταν ήδη μεγάλες πριν την πανδημία, έχουν σήμερα δεκαπλασιαστεί. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι ακόμα και για σοβαρές παθήσεις όπως οι καρκίνοι έχουν μειωθεί έως και 70%.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλοι θέλουν να τελειώσει η πανδημία. Αυτό όμως που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους είναι με ποιο κόστος θα γίνει αυτό και κυρίως ποιος θα το πληρώσει.
Χρειάζονται λιγότερες μέρες καραντίνας;
Το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για τη μείωση των ημερών καραντίνας στις 5, δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αντιμετώπισης της νόσησης. Όμως δεν έμειναν εκεί. Έχουν και επίσημα παραιτηθεί από την άκρως απαραίτητη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό όλων των επαφών τους. Η μέχρι τώρα ανεπαρκής αντιμετώπιση της διασποράς εκεί που συμβαίνει, είναι σήμερα ανύπαρκτη. Η κυβέρνηση μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης και αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ που θα επωμιστεί το βάρος, ενισχύει την ατομική ευθύνη και την «αυτό-διάγνωση». Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να κορυφωθεί έως και την 7η-9η ημέρα νόσησης ή ακόμα και πιο αργά σε ορισμένες περιπτώσεις. Η «επιστημονική» κάλυψη που επιχειρούν οι κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν αυτό το απαράδεκτο μέτρο είναι το γεγονός ότι στην μόλυνση με Όμικρον ο ιός έχει μικρότερη περίοδο επώασης (εμφανίζει συμπτώματα στις 3 μέρες). Στην πραγματικότητα, όπως επίσημα έχουν παραδεχτεί οι κυβερνήσεις όλων των χωρών που το εφαρμόζουν, τα κριτήρια είναι οικονομικά και όχι ιατρικά. Ακόμα χειρότερα, έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή στην εργασία ακόμα και θετικών στον ιό εργαζόμενων. Στα νοσοκομεία ήδη εφαρμόζεται, και υπάρχει το εξής παράδοξο: Την ίδια ώρα που είναι σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της διασποράς, εργάζονται υγειονομικοί που μπορεί να είναι μεταδοτικοί στις 5 ημέρες νόσησης! Μάλιστα, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Υγείας απειλεί ευθέως με απολύσεις, ανοίγοντας την πόρτα για μαζικές απολύσεις από το ΕΣΥ.
Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τα μέτρα της κυβέρνησης με ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία του. Ακόμα χειρότερα, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική, θα νομιμοποιηθεί η επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης στην υγεία, γεγονός που εκτός από εξαιρετικά επικίνδυνο, αφαιρεί από το κράτος την πρώτη ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία εθνικού συστήματος υγείας με στόχο την κάλυψη των αναγκών και όχι την αποφυγή του κόστους ή την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών που θησαυρίζουν σήμερα σε βάρος της λαϊκής υγείας. Επιπλέον, αυτή η πολιτική δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας που τώρα θα γίνει ακόμα πιο επιθετική.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Όσα αρνούνται να παρέχουν πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε κράτος και εργοδοσία να πάρουν μέτρα. Η εμπειρία από τις μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και η σπουδαία παρακαταθήκη των νικηφόρων αγώνων που έδωσαν οι εργαζόμενοι της “e-food” και της “COSCO”, δείχνουν το δρόμο: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Το μέτωπο της υγείας είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους. Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες βεβαιώνουν την προσπάθειά τους να εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η ΕΝΙΘ καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, να ενώσουμε τις φωνές και τη δράση μας και να διεκδικήσουμε:
Δωρεάν μαζικά τεστ Rapid/PCR, 2 φορές την εβδομάδα σε όλους, ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωση. Επαναφορά της 10ήμερης καραντίνας των νοσούντων άμεσα. Πλήρης κάλυψη στα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κτλ).
Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους δουλειάς και ειδικότερα σε χώρους εκπαίδευσης με αραιώση των τάξεων. Άμεση αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
Μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών. Άρση των αναστολών εργασίας. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ενίσχυση με προσωπικό και υποδομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλων των δομών της που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του μαζικού διαγνωστικού ελέγχου, των εμβολιασμών και της αντιμετώπισης της ήπιας νόσησης από κορονοϊό.
Άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (Λοιμωδών, Παναγία, πρώην 424) και η αξιοποίησή τους για αύξηση των κλινών νοσηλείας.
Επίταξη του συνόλου των δομών της ιδιωτικής υγείας και ένταξή τους σε εθνικό σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Άμεση επίταξη όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης που θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το ΕΣΥ και θα επιτρέψουν την συνέχιση των θεραπειών, των χιλιάδων τακτικών χειρουργείων σε αναμονή.
Εξαντλητική και εξατομικευμένη ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού ανά κλάδο και χώρο δουλειάς. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από βαριά νόσηση, όχι όμως αν δεν συνδυάζεται με τα άλλα απαραίτητα μέτρα.