Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Εκτός μάχης χιλιάδες υγειονομικοί την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες

 

Πηγή: Associated Press

Με ασταμάτητο τσουνάμι, που σαρώνει ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες είχαν τα δημόσια νοσοκομεία να σταθούν όρθια από την αυταπάρνηση του προσωπικού, μοιάζουν οι νοσηλείες υγειονομικών με COVID. Μετά το σοκ που προκάλεσε η είδηση των προηγούμενων ημερών ότι περίπου 100 εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» νοσούν και είναι εκτός υπηρεσίας, αλλά και τα στοιχεία για πάνω από 2.000 σε όλη την Ελλάδα, καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κάθε εφημερία αποδεκατίζει όλο και περισσότερο το ήδη λιγοστό προσωπικό. Οι χιλιάδες απουσίες έρχονται να προστεθούν στους πάνω από 6.000 υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία με τις ελλείψεις προσωπικού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς λόγω της έκρηξης κρουσμάτων σε εργαζόμενους το υπουργείο Εσωτερικών με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο ζητάει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να καταρτίσουν «έκτακτο πλάνο εργασιών» προκειμένου «να εξασφαλιστεί η εύρυθμη κατά το δυνατόν λειτουργία των υπηρεσιών», γνωστοποιώντας τις «οργανικές μονάδες που πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Στο «διά ταύτα», και ενώ τα κρούσματα εκτοξεύονται και αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, αυτά καλούνται να λειτουργήσουν με ακόμα λιγότερο προσωπικό, στον αντίποδα της ανάγκης για μόνιμες προσλήψεις. Σε δηλώσεις του άλλωστε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής χειρουργείων, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης ενώ σε ισχύ είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί η καραντίνα για τους εργαζόμενους που νοσούν από covid σε μόλις πέντε μέρες. Την αντίθεσή της στην κυβερνητική απόφαση εκφράζει η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη οδηγία. 

https://www.902.gr